SARAJEVSKA LISTA POLITIČKIH TRANSFERA: Ko je u aktuelnom mandatu promijenio dres i ko će ga tek mijenjati…

Najava SDA-ovog zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoše Čampare da će glasati za smjenu Vlade, što je posebno izvjesno nakon njegovog napuštanja svih stranačkih funkcija, otvorila je dodatna pitanja o novoj skupštinskoj većini.

  • Politika

  • 14. Sep. 2020  14. Sep. 2020

  • 0

Već duže vremena u političkim kuloarima kruži priča da bi, pored Čampare, i neki drugi zastupnici aktuelne vlasti mogli dići ruku za smjenu. U nezvaničnim najavama takvo nešto bi se trebalo desiti sredinom oktobra, pred početak predizborne kampanje, piše Klix.

Među zastupnicima koji bi mogli otkazati povjerenje vladi Marija Nenadića (SDA, SBB, DF i BOSS), spominju se tri zastupnice SDA. Radi se o Admeli Hodžić, Jasmini Biščević-Tokić i Samri Ćosović-Hajdarević. Da li će neka od njih krenuti Čamparinim stopama, pokazat će oktobar. Njih tri do ulaska u aktuelni saziv Skupštine nisu bile politički značajnije istaknute.

Ipak, u ovom trenutku vrijedi podsjetiti i na neke ranije političke transfere i promjene političkih dresova u najpoželjnijem kantonu. Samo u ovom sazivu Skupštine do sada se dogodilo pet svojevrsnih transfera. Prvo je Fahrudin Pecikoza, iako je u Skupštinu ušao s liste NBL-a, otišao u nezavisne zastupnike, da bi se potom pridružio SBB-u.

Damir Marjanović je u aktuelni saziv Skupštine ušao kao nosilac liste Naše stranke, ali je ubrzo napustio stranku i trenutno je nezavisni zastupnik. Slučan put je imao i Damir Nikšić, koji je u međuvremenu napustio SDP i otisnuo se u samostalne zastupničke vode.

Stranački dres je promijenio i Elvis Vreto. U Skupštinu je ušao kao kadar Naše stranke, a trenutno je "u dresu" Naroda i pravde. Transfer je napravila i Jasna Duraković, koja je, nakon pada vlade šestorke, napustila SBB i prešla u SDP.

Treba istaknuti i da je neposredno pred izbore 2018. godine aktuelna dopredsjedavajuća Skupštine KS Smiljana Viteškić, također, promijenila stranački dres napustivši SDP te je na izborima bila kandidatkinja SDA.

Jesen će otkriti šta se još sprema u skupštinskim klupama u Sarajevu, gdje možda ruka Aljoše Čampare i eventualno nekih drugih zastupnika neće ni biti potrebna s obzirom na poziciju SBB-a, koji trenutno nije u političkoj ljubavi sa SDA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...