BOSANSKA PAMET PONOVO IZNENAĐUJE: U Derventi proizveden robot. Evo šta sve može da radi...

U preduzeću ističu da je naučno dokazano da UV-C zraci uništavaju 99 posto mikroorganizama (viruse i bakterije).

  • Ekonomija

  • 14. Sep. 2020  14. Sep. 2020

  • 0

Pojava Covida-19 značajno je utjecala na velike globalne promjene kako načina života, tako i poslovnog okruženja u najširem smislu.

Iako je “Webo Bosnia” firma iz oblasti autoindustrije, kriza u toj industriji i manjak posla u polju konstrukcije alata kojima se proizvode dijelovi za automatske mjenjače, kao i cjelokupna situacija s Covidom-19, iznjedrili su novu poslovnu ideju.

U saradnji sa matičnom firmom “Webo Amtzell”, u firmi “Webo Bosnia”, čije je sjedište u Derventi, došli su na ideju da kreiraju robota s UV-C zracima, namojenjenog za dezinfekciju prostora.

U preduzeću ističu da je naučno dokazano da UV-C zraci uništavaju 99 posto mikroorganizama (viruse i bakterije).

Istraživanja su dokazala da UV-C zraci narušavaju strukturu genetskog materijala Covida-19 i sprečavaju da se čestice virusa repliciraju. Prednost ovakvog načina dezinfekcije je što smanjuje kontaminaciju površina za 99 posto i ne ostavlja iza sebe materije štetne po ljudsko zdravlje.

alt

Projekt menadžet Katarina Ilić za "Posavske novosti" kaže da se robot kojeg su razvili, sastoji od pokretne platforme i sistema s UV-C lampama, koje se putem mobilne aplikacije pale i vrše dezinfekciju prostora.

– “Webo Bosnia” izrađuje mobilnu platformu, a “Webo Amtzell” je zadužen za sistem lampi. Primarna namjena mobilne platforme nije samo za dezinfekciju prostora nego može da se razvije za druge primjene: za transportne robote, automatizovane info-sisteme u bankama, marketima i za ostale slične namjene. Naš tim mladih inžinjera je uspješno savladao ovaj izazov i napravio u roku od samo dva mjeseca već drugi prototip mobilne platforme koji omogućava mapiranje prostorija, na osnovu čega se robot autonomno kreće. Uz robota je razvijen i kompletan softver za mapiranje, upravljanje i autonomno kretanje, kao i mobilna aplikacija za kontrolu na daljinu – kaže Ilić.

Dodaje da su pred mladim timom i firmom brojni izazovi za pripremu serijske proizvodnje, koja je planirana početkom decembra.

– Na osnovu dosadašnjih iskustava, ne sumnjamo da će naš tim biti na nivou zadatka te da će se u tom periodu raditi na optimizaciji i testiranju funkcionalnosti mobilne platforme. To podrazumijeva dobijanje brojnih sertifikata iz oblasti zdravstvene zaštite kako bi se mogao koristiti u zdravstvenim ustanovama, školama, vrtićima, gradskim upravama i svim ostalim poslovnim subjektima – dodaje Ilić.

Ističe da će serijska proizvodnja biti u halama firme “Webo Bosnia” u Derventi, što će zahtijevati dodatna ulaganja u liniju proizvodnje, i ističe nadu da će to proizvesti i potrebu za novim radnim mjestima za proizvodnju i asemblažu.

alt

– Sam projekt i asemblaža ovog robota će podrazumijevati i saradnju s drugim poslovnim subjektima iz Republike Srpske i BiH, što smatramo da će imati pozivitan uticaj na poslovno okruženje na ovim prostorima. Nadamo se da ćemo ovim projektom dokazati i pokazati da su mladi ljudi iz BiH veoma sposobni za razvoj i inovacije te da bi bilo poželjno da postoji povjerenje drugih stranih i domaćih firmi, kao i podrška državnih institucija ­- dodaje Ilić.

Značaj ovog projekta je već prepoznat od lokalnih vlasti, i iz preduzeća im zahvaljuju na podršci koju su pružili.

– Smatramo da bi se mnoge stvari mogle razvijati i proizvoditi u BiH, a ne uvoziti. Otvoreni smo za svaki vid saradnje te ovim putem pozivamo sve institucije koje su zainteresovane za saradnju na daljnjem razvoju ovog projekta, da budu slobodni da kontaktiraju našu firmu – kaže Ilić na kraju razgovora za "Posavske novosti".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...