TRUMP NE BIRA SREDSTVA: Optužio Bidena da uzima drogu!

Optužba na račun Bidena u petak je počela kružiti društvenim mrežama, i to nakon što je Trump razgovarao s novinarkom "Fox Newsa".

  • Svijet

  • 14. Sep. 2020  14. Sep. 2020

  • 0

Mary Trump vjeruje da njezin stric, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump postaje očajan te da je zato svog protukandidata na nadolazećim izborima Joea Bidena optužio za uzimanje droge, piše CNN.

"Optužba za uzimanje droge Donaldov je očaj", rekla je Mary Trump i dodala da se američki predsjednik trenutno hvata za slamke.

Ovo nije prvi put da predsjednik Trump optužuje Bidena za uzimanje droga, međutim svoje tvrdnje niti jednom nije potkrijepio dokazima. Optužba na račun Bidena u petak prošle sedmice počela je kružiti društvenim mrežama, i to nakon što je Trump razgovarao s novinarkom "Fox Newsa" Jeanine Pirro.

"Gotovo sigurno postoji, moguće je da je riječ o drogama. Tako sam čuo", rekao je Trump Pirro.

Trump kaže da je njezin stric Bidena optužio za mentalnu nestabilnost, jer su mnogi i njega za to optuživali. Podsjetimo, Trump ima 74 godine, dok je Biden tri godine stariji.

Aktuelni američki predsjednik branio se da je na kognitivnom testu odlično prošao, ali CNN navodi da takav test nije dokaz mentalne superiornosti.

Mary Trump kaže da postoji dovoljno dokaza da se osudi odgovor Bijele kuće na pandemiju koronavirusa. "Moramo se usredotočiti na stvari koje je Donald zaista rekao, a kasnije se možemo baviti sadržajem knjige Boba Woodwarda", dodala je.

Mary Trump kaže da želi da njezin stric odgovara za svoje postupke, a već je ranije rekla da Trumpa proganjaju duhovi prošlosti, naročito iz djetinjstva.

"Donald je psihološki duboko oštećen čovjek, i to zbog svog odrastanja te situacije s njegovim roditeljima", rekla je Trump za CNN.

Prema najnovijoj anketi Reutersa i Ipsosa, demokratski kandidat za američkog predsjednika Joe Biden vodi pred republikancem Donaldom Trumpom za 12 postotnih bodova.

Anketa provedena između 3. i 8. septembra, pokazala je da će 52 posto onih koji će vjerovatno izaći na izbore, podržati Bidena, dok će 40 posto podržati aktuelnog predsjednika.

No, Trump i dalje može pobijediti na izborima, čak i ako dobije manje glasova od svog protukandidata, kao na prošlim izborima, gdje je njegova protukandidatkinja Hillary Clinton odnijela više glasova.

Pobjednika američkih izbora ne odlučuje ukupan broj glasova na nivou cijelog SAD-a nego izborni koledž koji se temelji na broju glasova po saveznim državama.

Clinton je na izborima 2016. na nivou cijele zemlje dobila tri miliona glasova više od Trumpa, ali je on ipak odnio pobjedu.

Ovoga puta situacija je malo drugačija, jer Biden vodi u skoro svim tzv. swing državama.

Swing države su savezne države Sjedinjenih Američkih Država u kojima određena politička opcija ne pobjeđuje redovno, odnosno često se dogodi da na jednim predsjedničkim izborima kandidat jedne opcije pobijedi, a da na sljedećima bude suprotno. Također, swing države ne moraju nužno nakon svakog izbornog ciklusa prijeći u ruke druge političke opcije nego ih definira neizvjesnost u izbornim utrkama. Broj swing država nije uvijek isti te se s vremenom mijenja, a države koje su
nekada bile swing države, mogu postati tradicionalne glasačke baze pojedinih stranaka. Tako je Missouri do 2008. prelazio iz jednog tabora u drugi, a od tada republikanci redovno pobjeđuju. To se može objasniti povećanjem ruralnog stanovništva u Missouriju, koje većinom glasa za republikance (McLean, 2016).

Postoje tradicionalne swing države: Kolorado, Novi Meksiko, Florida, Ajova, Mičigan, Minesota, Nevada, Nju Hampšir, Sjeverna Karolina, Ohajo, Pensilvanija, Virdžinija i Viskonsin, a njima se ponekad dodaju i države: Arizona, Džordžija, Mejn i Utah (Silver, 2016). Osvajanje tih država je značajno, a posebno su važne države poput Floride ili Ohaja, koje donose značajan broj
elektorskih glasova. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...