HIRURZI U ŠOKU: Čovjeku izrastao "đavolji" rog...(VIDEO)

Tretmani se razlikuju, ali mogu uključivati operaciju, zračnu terapiju i hemoterapiju. Neposredno nakon uklanjanja, na ranu je kalemljena koža koja je sada potpuno zarastala.

  • Zdravlje

  • 14. Sep. 2020  14. Sep. 2020

  • 0

Šjam Lal Jadav (74), nedavno je imao operaciju koja nije svojstvena u hirurgiji, a to je uklanjanje roga!

Da, dobro ste pročitali.

Pet godina mu je iz glave rastao rog koji je postajao vremenom sve veći, a tek nakon nekog vremena je počeo dovoljno da smeta, da čak ni frizura nije mogla da ga spasi.Šjam je povrijedio glavu (prije tih pet godina) nakon čega je kvrga počela da raste. U početku ga je ignorisao, jer nije izazivao nelagodu.

Kada se kvržica stvrdnula i počela da raste dalje, otišao je u bolnicu u Sagaru.

U medicinskom smislu, ova vrsta rijetkog rasta naziva se lojni rog (đavolji rog). Kako se rog sastoji od keratina, istog materijala koji se nalazi u noktima, rog se obično može ukloniti sterilnim brijačem. Međutim, osnovno stanje će i dalje morati da se liječi.

Lojni rogovi su pretežno benigne lezije, ali uvijek treba imati na umu mogućnost nastanka malignog potencijala.

Tretmani se razlikuju, ali mogu uključivati operaciju, zračnu terapiju i hemoterapiju. Neposredno nakon uklanjanja, na ranu je kalemljena koža koja je sada potpuno zarastala.

Hirurzi su pomoću britve uklonili rog i morat će da liječe osnovni uzrok kako bi se spriječili da se vrati u budućnosti.

Šjam je proveo deset dana u bolnici oporavljajući se od operacije, a biopsija izrasline potvrdila je da je u pitanju benigno oboljenje.

Istraživači vjeruju da zračenje i sunčeva svjetlost mogu pokrenuti reaktivaciju jer se tumori obično pojavljuju na dijelovima tijela izloženim suncu.

Đavolji rogovi “mogu se pojaviti na licu, ušima, rukama, nožnim prstima i u rijetkim slučajevima – na intimnim dijelovima”.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...