ŠTA SE OVO DOGAĐA: "Elektroprivreda BiH" ugrožava prioritete EU i srlja u propast...

Grupa inžinjera iz Kine stigla je početkom augusta u BiH te su intenzivirane zajedničke aktivnosti između Kineza i "Elektroprivrede BiH" u projektu gradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

  • Ekonomija

  • 15. Sep. 2020  15. Sep. 2020

  • 0

Generalni direktor EPBiH pokušavao je ovih dana uvjeriti domaću javnost u opravdanost i isplativost cijelog projekta.

- "Elektroprivreda" već duži vremenski period razvija naše razvojne projekte. Ovoj generaciji je pripala izgradnja Bloka 7. To je historijski najznačajniji proizvodni objekt. On je doprinos očuvanju okolišta. On kada bude izgrađen i pušten 2025. godine, biće najsavremeniji ovog tipa - poručio je prije nekoliko dana Andelija.

A koliko će "doprinijeti" očuvanju okoliša, najbolje govori izvještaj Evropskog revizorskog suda, koji djeluje kao vanjski revizor Evropske unije. U izvještaju se navodi da je jedan od ciljeva Evropske unije postići nultu emisiju stakleničkih plinova do 2050. godine, a Bosna i Hercegovina, kao potencijalni kandidat za članstvo, ugrožava njegovo ostvarenje.

Posebno se problematizira kineski kredit za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane (TE) Tuzla te direktno demantuju navodi čelnika "Elektroprivrede BiH", pišu Vijesti.ba.

- Kineske kompanije ne pridržavaju se okolišnih standarda EU. "Evropski zeleni plan" jedan je od prioriteta Evropske komisije. Uprkos najavi s drugog foruma za saradnju "Jedan pojas, jedan put" iz 2019. o ostvarivanju "otvorene, zelene i čiste saradnje", i dalje se nastavljaju realizirati energetski projekti u kojima je gorivo ugljen - navodi se u izvještaju.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EEZ) Janez Kopač upozorio je nedavno da će "Elektroprivreda BiH" zbog svega od sada uvijek imati mrlju na svojim bilansima, a posebno ukoliko BiH uđe u EU - tada će morati retroaktivno platiti svu nedozvoljenu državnu pomoć. To bi odmah, naglašava Kopač, bio bankrot "Elektroprivrede BiH".

Ne treba zaboraviti ni teške političke posljedice koje nosi kineski utjecaj, a u tom kontekstu i upozorenja brojnih analitičara iz EU da se iza upornog insistiranja na kineskim investicijama kriju teški međunarodni kriminal i korupcija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...