USPORAVA RAST ĆELIJA RAKA, IDEALAN ZA LIJEČENJE GASTRITISA, REUME, KOSTOBOLJE…: Upoznajte sve dobrobiti čudesnog povrća u koje se ljudi zaklinju od davnina…

Ova zanimljiva biljka potječe iz Indije, gdje je u upotrebi već 3.000 godina.

  • Zdravlje

  • 15. Sep. 2020  15. Sep. 2020

  • 0

Patlidžan (lat. Solanum melongena) u narodu je poznat i kao melancan, malancan ili modri patlidžan.

Ova zanimljiva biljka potječe iz Indije, gdje je u upotrebi već 3.000 godina.

Iz Indije se njegov uzgoj najprije proširio na istok Azije, u Kinu i Japan.


Primjena u liječenju


Osim kao hranjiva povrtna kultura, patlidžan se u pojedinim zemljama primjenjuje i u medicinske svrhe.

Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa, kostobolje, reume, opeklina kože, pa čak i raka.

U Nigeriji je na glasu kao izvrstan lijek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida.

U mnogim istočnim kulturama vrlo je cijenjen čaj od svježe ili od sušene kore patlidžana.

Poznata je i primjena obloga od lišća biljke ili od mesa ploda u svrhu ublažavanja upala. 

Ovo povrće je odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i  B9 (folna kiselina). 

Bogato je i mineralima kalijem, kalcijem, fosforom, bakrom i magnezijem.

Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam.

Poseban interes naučnika izazvao je nasunin - fitonutrijent iz patlidžana snažnog antioksidativnog djelovanja.

Dokazano je da taj sastojak pospješuje izlučivanje viška željeza iz organizma, što je od velikog značaja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Također, prema nekim studijama, taj antioksidans ima velik potencijal u prevenciji raka te suzbijanju rasta i širenja ćelija raka. 

Patlidžan sadrži i karotenoide koji imaju blagotvoran učinak na vid i zdravlje očiju. 

Sok iscijeđen iz patlidžana je odlično sredstvo za poticanje mokrenja te izvrsna pomoć kod slabokrvnosti i srčanih tegoba. 

Osim toga, bogat je izvor klorogenične kiseline (CGA), koja je poznata po svojim izuzetnim antioksidativnim svojstvima.

Usporava rast tumora

Prema istraživanjima, nasunin, antioksidans prisutan u kori patlidžana, ima snažnu ulogu u prevenciji i širenju raka.  

Studija objavljena 2005. godine u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry", potvrđuje da nasunin učinkovito sprečava proces angiogeneze (razvoj novih krvnih žila iz postojećih) i tako pomaže u suzbijanju širenja tumorskih ćelija. 

Prema istraživanju američkog Ministarstva poljoprivrede, klorogenična kiselina sadržana u patlidžanu, odličan je saveznik u borbi protiv slobodnih radikala koji su uzročnici raka.

Štiti od virusa

Stručnjaci potvrđuju da patlidžan, zahvaljujući antivirusnim svojstvima klorogenične kiseline, može biti od velike koristi u prevenciji i liječenju brojnih bolesti uzrokovanih virusima.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...