SLIJEDI NAM JOŠ VEĆI UŽAS: WHO upozorava cijeli svijet, ovo nije posljednja pandemija; Moramo...

WHO je zabilježio i rekordan broj zaraženih u jednom danu, oko 308.000.

  • Društvo

  • 15. Sep. 2020  15. Sep. 2020

  • 0

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je danas kako Covid-19 nije posljednja pandemija te je pozvao na političko i finansijsko investiranje u sprečavanje pandemija.

Ghebreyesus je na predstavljanju izvještaja Vijeća za monitoring gobalne spremnosti (GPMB) za 2020. godinu rekao da ovo neće biti posljednja pandemija niti posljednja globalna zdravstvena kriza.

– Ne znamo kakva će biti sljedeća zdravstvena kriza, ali znamo da će doći. I moramo biti spremni - rekao je Ghebreyesus i pojasnio da ovo nije zastrašivanje nego poziv na djelovanje.

Njegov govor uslijedio je nakon što je, prema informacijama američkog Univerziteta "Johns Hopkins", u svijetu potvrđeno više od 29 miliona zaraženih koronavirusom i više od 924.953 smrtna slučaja, dok se od Covida-19 oporavilo skoro 19,7 miliona ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija je zabilježila i rekordan broj zaraženih u jednom danu, oko 308.000.

GPMB je nezavisno tijelo za monitoring, čiji je cilj osigurati spremnost na globalne zdravstvene krize.

Ghebreyesus je rekao da čovječanstvo ima odgovornost da pokaže bolju spremnost na sljedeću pandemiju. Kako je rekao, pandemija koronavirusa odnijela je veliki broj života te oslabila zdravstvene sisteme, ekonomije i društva.

– Čak su i zemlje s naprednim zdravstvenim sistemom i snažnim ekonomijama osjetile značajne posljedice - rekao je prvi čovjek WHO-a.

Dodao je kako su mnoge zemlje koje su se uspješno uhvatile ukoštac sa pandemijom, bile one koje su naučile nešto iz ranijih epidemija, među kojima su SARS, MERS, H1N1, ebola i druge.

– Ne smijemo više skrštenih ruku govoriti kako se nešto treba uraditi - rekao je čelnik WHO-a.

Upitao je kada ćemo usvajati lekcije i poduzimati korake kako bismo svijet učinili sigurnijim ako nećemo sada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...