PRI ULASKU U NJEMAČKU NOVA PRAVILA: Evo šta to znači za naše državljane...

Od utorka se pravila za testiranje povratnika na ulasku u Njemačku mijenjaju. Za naše ljude do kraja mjeseca važi besplatno testiranje, a od oktobra najmanje pet dana karantina...

  • Ekonomija

  • 15. Sep. 2020  15. Sep. 2020

  • 0

Njemačka je u sezoni odmora uvela testiranje na aerodromima, željezničkim stanicama i autoputevima kako bi preduprijedila uvoz korone u zemlju. Od utorka važe drugačija pravila, ali se za došljake iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona još dvije sedmice ništa ne mijenja

Šta se mijenja od utorka?

Dok su povratnici iz takozvanih rizičnih zemalja - među kojima su Bosna i Hercegovina, ostatak Zapadnog Balkana, kao i još više od 130 zemalja ili regiona u svijetu - obavezni da se testiraju na ulasku u zemlju ili provedu 14 dana u karantinu, povratnici iz zemalja koje se ne smatraju rizičnima, do sada su mogli da se testiraju dobrovoljno i besplatno. Od utorka (15. septembar) povratnici iz zemalja koje nisu rizične, više se neće testirati kada to požele, već samo ako zbog simptoma postoji sumnja na koronu.

Zašto se ovo pravilo mijenja?

Posljednjih sedmica, njemački laboratoriji rade gotovo na granicama svojih mogućnosti - sedmično se obavlja oko 1,1 milion testova. Kritičari su prebacivali Ministarstvu zdravlja da tako široko testiranje košta mnogo rada i novca te da je bolje testirati ciljano.

Šta je sa povratnicima iz Bosne i Hercegovine?

Za ljude koji iz BiH dolaze u Njemačku - bez obzira na to koje državljanstvo imaju - i dalje važi obavezno i besplatno testiranje po ulasku u zemlju. Do sada je to teklo ovako: kada se doputuje, recimo, avionom, stane se u red pred mobilnom stanicom za testiranje, gdje se uzima bris. Putnik se uputi da instalira posebnu korona-aplikaciju, gdje će, obično u roku od 48 sati, dobiti negativan ishod testa. Jedino ako je pozitivan, Zavod za javno zdravlje ga zove telefonom. Dok čeka na rezultat testa, povratnik je dužan da bude u samoizolaciji u svom smještaju. Ko se ne testira na ulasku - recimo zato što je došao automobilom i nije zastao na nekoj od stanica za testiranje na autoputu - može to da učini besplatno i u narednih deset dana u nekom od laboratorija ili kod svog ljekara opšte prakse (u međuvremenu ne smije da napušta kuću). U suprotnom, mora da provede punih 14 dana u karantinu. To važi čak i onda kada putnik na ulasku ne dobije nikakav papir ili obavještenje. Kazne za nepoštivanje karantina su drakonske u pojedinim pokrajinama.

Kako će biti od 1. oktobra?

Za sada još nije potvrđeno, ali sva je prilika da će od početka oktobra biti ukinuto testiranje povratnika iz rizičnih zemalja na ulasku u zemlju. Tada će oni morati da budu u kućnoj samoizolaciji ili punih 14 dana ili najmanje pet dana, nakon čega bi se testirali u vlastitoj režiji i, kada stigne negativni nalaz, bili oslobođeni karantina.

Ko uopšte smije iz BiH u Njemačku?

Ulazak iz rizičnih zemalja dozvoljen je i dalje samo njemačkim državljanima i strancima koji žive i rade u Njemačkoj. Osim toga, ljudima koji dolaze poslom, poput kamiondžija ili sezonskih radnika, onima koji moraju na sud, imaju zakazano liječenje ili idu u posjetu bračnom partneru. Turističke posjete su zabranjene.

Da li se Njemačkoj isplatilo masovno testiranje putnika?

Na to je teško odgovoriti. Sa jedne strane, ima pokrajina gdje je posljednjih sedmica oko trećina ukupnih registrovanih slučajeva korone zapravo kod povratnika u zemlju - oni možda ne bi bili otkriveni bez masovnog testiranja. Po udjelu prednjače došljaci s Kosova, zatim Turska, a onda daleko iza njih slijede Hrvatska i Srbija. S druge strane, nakon miliona testova na ulasku u zemlju, virus je potvrđen kod jednog procenta testiranih. Institut „Robert Koch“ ne želi da ocjenjuje da li je to uspjeh ili nije. Kritičari vjeruju da to može bolje uz manje trošenje resursa - ako se testira ciljano. K tome, u Bavarskoj, gdje većina ljudi ulazi drumskim putem, došlo je do pravog haosa. Loše organizovane stanice za testiranje u kojima bez digitalnih datoteka rade volonteri, a ne stručnjaci, dovele su do toga da desetine hiljada proba uzetih od putnika nije moglo da se obradi na vrijeme. Među njima je bilo više od hiljadu pozitivnih na koronu, koji su zatim prekasno obaviješteni.

(Deutsche Welle) 

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...