ONI SU SPREMNI I NA TUŽBE: "Odgoditi obnovu tunela Crnaja, radi se o jednoj od najprometnijih dionica u državi"

U pismu upućenom Federalnoj vladi, iz UPFBiH insistiraju na hitnom sastanku na kojem bi bilo precizno dogovoreno neometano odvijanje saobraćaja na ovoj dionici te da se obustava saobraćaja ne primjenjuje prije održavanja sastanka.

  • Mini market

  • 15. Sep. 2020  15. Sep. 2020

  • 0

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine traži od Vlade Federacije BiH prolongiranje početka radova na rekonstrukciji tunela Crnaja i obustave saobraćaja na magistralnoj cesti M-17 koja povezuje sjever i jug naše države, na dionici Jablanica - Konjic.

U pismu upućenom Federalnoj vladi, iz UPFBiH insistiraju na hitnom sastanku na kojem bi bilo precizno dogovoreno neometano odvijanje saobraćaja na ovoj dionici te da se obustava saobraćaja ne primjenjuje prije održavanja sastanka.

„Radi se o jednoj od najprometnijih dionica u državi i obustava saobraćaja rezultirala bi nesagledivim posljedicama i ogromnim štetama za privredne subjekte u Bosni i Hercegovini, a naročito će se to odraziti na privrednike Mostara, Jablanice, Konjica, ali i za trgovce, turističke i ugostiteljske firme i sve one čija je djelatnost vezana za promet ljudi i dobara. Za privredu BiH koja već trpi velike posljedice uzrokovane pandemijom Covida-19, obustava saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Crnaja je dodatni udarac od kojeg će se još teže oporaviti u narednom periodu“, naglašavaju u UPFBiH.

Podsjećaju na velike posljedice i enormne štete koje je pretrpjela bh. privreda zbog obustava saobraćaja i pravovremeno neriješenog alternativnog pravca tokom rekonstrukcije tunela Vranduk. Posljedice bi ovoga puta mogle biti i mnogo veće, jer je pandemija Covida-19 već snažno uzdrmala privredu FBiH i BiH. U UPFBiH kažu da su iznenađeni odlukom Vlade FBiH da se krene u realizaciju projekta rekonstrukcije tunela Crnaja, jer je na zajedničkom sastanku predstavnika UPFBiH, Vlade FBiH i nadležnih tijela zaduženih za saobraćajnice dogovoreno da se gradi novi tunel, a ne rekonstruira postojeći.

Također, podsjećaju na član 73. Zakona o cestama FBiH kojim je definirano da „zabrana ili ograničenje saobraćaja mora se pravovremeno objaviti putem sredstava javnog informiranja ili na drugi pogodan način prema mjesnim prilikama i označiti odgovarajućim saobraćajnim znakovima na cesti“, što u slučaju obustave saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Crnaja nije urađeno.

Udruženje poslodavaca FBiH formirat će ekspertni tim koji će biti na raspolaganju svim članicama Udruženja koje se odluče na sudske tužbe sa zahtjevima za naknadu štete koju će pretrpjeti, a do koje će nesumnjivo doći ukoliko se istraje na obustavama saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Crnaja.

(NAP)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...