SAD I TO ZNAMO: Naučnici otkrili antitijelo koje neutralizira virus koji uzrokuje Covid-19

Naučnici s Univerziteta “Pittsburgh School of Medicine” iz Pennsylvanije izolirali su najmanju biološku molekulu koja u potpunosti i specifično neutralizira virus koji uzrokuje Covid-19.

  • Svijet

  • 15. Sep. 2020  15. Sep. 2020

  • 0

Komponenta antitijela je deset puta manja od antitijela pune veličine, a korištena je za stvaranje lijeka Ab8 - objavljeno je u izvještaju koji su istraživači u ponedjeljak objavili u časopisu “Cell”.

Lijek se smatra potencijalnom prevencijom protiv SARS-CoV-2.

Prema ovom izvještaju, lijek je bio “vrlo efikasan u prevenciji i liječenju” infekcija SARS-CoV-2 kod miševa i hrčaka tokom ispitivanja. Lijek se, također, navodno ne veže za ljudske ćelije, što sugerira da neće imati negativne nuspojave kod ljudi.

"Ab8 ne samo da ima potencijal kao terapija za Covid-19, već bi se mogao koristiti i da spriječi ljude da se zaraze SARS-CoV-2", rekao je koautor John Mellors, šef Odjela za infektivne bolesti na Univerzitetu i UPMC.

"Protutijela veće veličine djeluju protiv drugih zaraznih bolesti i podnose se dobro, što nam daje nadu da bi to moglo biti učinkovit tretman za pacijente s Covid-19 i za zaštitu onih koji nikada nisu imali infekciju i nisu imuni", kazao je Mellors.

Xianglei Liu s Univerziteta “Pittsburgh School of Medicine” je, također, koautor ove studije.

Naučnici, također, “razmišljaju izvan okvira” o načinu na koji bi se lijek mogao primijeniti, navodeći da se može udahnuti ili ubrizgati površinskom injekcijom, umjesto intravenskom terapijom (IV).

Prema izvještaju, tim Medicinskog ogranka Univerziteta u Teksasu za biološku odbranu i bolesti u nastajanju i Nacionalni laboratorij Galveston testirali su Ab8 i utvrdili da blokira virus da uđe u ćelije. U ispitivanjima na miševima, oni koji su liječeni Ab8, imali su 10 puta manje količine zaraznog virusa u odnosu na one koji nisu liječeni.

(SB/Hayat.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...