JEZIV PRIZOR IZ LIBANA: Planula robna kuća - remek-djelo Zahe Hadid

U utorak je izbio požar u još nedovršenoj robnoj kući u centru Bejruta, tek nekoliko metara od razorne eksplozije 4. avgusta u bejrutskoj luci koja je uništila veliki dio glavnog grada Libana.

  • Svijet

  • 15. Sep. 2020  15. Sep. 2020

  • 0

Stanovnici iz tog dijela grada su kazali da je gusti dim izazvao paniku, jer je ovo drugi požar u sedam dana u Bejrutu.

Vatrogasci su uspjeli ugasiti požar u zgradi koju je dizajnirala poznata arhitektica Zaha Hadid, ali je nastala ogromna šteta.

Prošli četvrtak je izbio požar u skladištu u bejrutskoj luci, koji je, također, izazvao paniku među stanovnicima, još pod dojmom razorne eksplozije 2.700 tona amonijevog dušika, koji je bio uskladišten u neodgovarajućim uvjetima, također u skladištu u bejrutskoj luci.

U toj je eksploziji poginulo više od 190 ljudi, 6.000 ih je povrijeđeno, a oko 300.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom.

Zaha Hadid ( (Bagdad 1950. - Miami,  2016.) je prva žena koja je dobila 'Nobelovu nagradu' za arhitekturu, nagradu Pritzker, a osmislila je niz zgrada diljem svijeta, među kojima su Nacionalni muzej suvremene umjetnosti MAXXI u Rimu, Centar Rosenthal za suvremenu umjetnost u Cincinnatiju, Riverside Museum u Glasgowu.

Njeno posljednje, još uvijek nedovršeno djelo, upravo je robna kuća u Bejrutu.

alt

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...