POZNAT JE DRŽAVNI NEPRIJATELJ No.1 - IRAC SAFET ZUKO: Kako su kretenska fotomontaža Gordane Tadić i nečitke kletve za Radončića, mobilisale tužiteljski aparat na spašavanju "međunacionalne idile" i sigurnosti BiH?!

"...moliću Allaha dž.š.da ti oduzme pola života aminYarabi da te nijedan hodža ne može spasiti na ovom svijetu samo ti mogu oprostitit kada izjaviš pred cijelom BiH da si veliku grešku napravio nad mene koliko vidim da ste Vi stali uz neprijatelje BiH koji žele da unište sve Muslimane u BiH i samo se Muslimani  zatvaraju u BiH a zločinci šetaju slobodno..."

  • Mini market

  • 15. Sep. 2020  15. Sep. 2020

  • 8

Piše: SENAD AVDIĆ 

Još se nije, a po svemu sudeći neće zadugo okončati, farsa a navodnom prijetnjom koja je Glavnoj tužiteljici Tužiteljstva BiH Gordani Tadić upućena preko društvenih mreža 31. maja ove godine. Podsjetimo, anonimni likovni umjetnik, diletant, napravio je fotomontažu na kojoj je Gordani Tadić "natukao" ustašku kapu, pa cijeli grafički bućkuriš začinio sa nekoliko nedotupavih rečenica koje bi se kao trebale odnositi na osude pokušaja Hrvata da preko pravosuđa i drugih javnih djelatnosti dominiraju nad Bošnjacima. Ovu budalaštinu i grafičku lakrdiju kao vjerodostojnu prijetnju njenom životu nije doživjela samo tužiteljica Tadić, nego ju je, još dramatičnije, ocijenio Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH. 

"Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić i njezina obitelj primili su prijetnje smrću", rekao je Radončić novinarima 1. juna i objasnio da je "zbog toga danas jako nervozan". On je poručio da " ne možemo živjeti u zemlji gdje možete potpuno nesankcionirati prijetnje glavnoj tužiteljici".

NAPAD NA DVA TORNJA PRAVNE DRŽAVE, GORDANU I FAHRA

Već narednog dana Fahrudin Radončić je podnio ostavku na mjesto ministra, a razlozi za taj čin su se mijenjali od prilike do prilike. Jednom  je razlog bio nefunkcinisanje raspodjele humanitarne pomoći tokom pandemije korone, drugi put je povod za ostavku našao u migrantskoj krizi, treći put u nesporazumima sa Šefikom Džaferovićem, a iz izjave koju je dao Tužiteljstvu BiH u slučaju prijentji Gordani Tadić saznajemo da je ista anonimna osoba upućivala prijetnje  i njemu preko društvenih mreža, što je bitno utjecalo na podnošnje ostavke. Ponavljamo, ostavku je podnio 2, juna, a osoba za koju će istraga pokazati da se zove Sulejman Zuko poruke mu je slao dan kasnije, 3. juna.  

Poruke koje je Radončić dobijao od Sulejmana Zuke, a koje su citirane u Prijedlogu za određivanje pritvora protiv njega koje je zatražio tužitelj Ćazim Hasanspahić (rukovodilac odjela za borbu protiv terorizma Tužiteljstva BiH!?) u toj su mjeri nepismene, nečitke, nepovezane, da im je teško rekonstrusari sadržaj i značenje, pa ćemo ih ipak citirati u "izvornom obliku", kakve je škrabao Zuko, a primio Radončić. "Fahrudine Radončiću", obraća se Zuko (bivšem) ministru sigurnosti , "velikom si greškom pogriješio, nigdje moja prijetnja ne stoji da sam zaprijetio Gordani Tadić, samo ja naslov  njen bio objavljen na mom vojnom profilu kako izjavljuje kako Hrvati žele da zauzmu ministartsvo i sve u Sarajevu nigdje prijetnja ne spominje se. Sada ste Fahrudine veliki grijeh napravili nad meni, moliću Allaha dž.š.da ti oduzme pola života aminYarabi da te nijedan hodža ne može spasiti na ovom svijetu samo ti mogu oprostitit kada izjaviš pred cijelom BiH da si veliku grešku napravio nad mene koliko vidim da ste Vi stali uz neprijatelje BiH koji žele da unište sve Muslimane u BiH i samo se Muslimani  zatvaraju u BiH a zločinci šetaju slobodno ..." 

Mogući razlog ovako "kvrgavog jezika" leži u činjenici da Zuko preko dvadeset i pet godina živi u Republici Irskoj gdje je evakuisan nakon teškog ranjavanja tokom opsade Sarajeva 1994.godine.

Neartikulirano i neuko obraćanje Sulejmana Zuke ministru Fahrudinu Radončiću, upareno sa prethodnom diletantskom, uvredljivom fotomontažom Gordane Tadić objavljenoj na Facebooku, tužitelj Ćazim Hasanspahić je kvalificirao kao krivično djelo: "Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, kao sprečavanje Službenog lica u vršenju službe radnje, te Napada na službeno lice u vršenju poslova sigurnosti..."

alt

KAD DRŽAVA POKAŽE ZUBE

U dokumentu Tužiteljstva se navode i dijelovi svjedočenja Fahrudina Radončića na okolnosti poruka koje je dobio. "Fahrudin Radončić je kazao da je jedan od razloga zašto je podnio ostavku na funkciju ministra sigurnosti BiH i taj što nije htio da toleriše (napade) na neovisan, profesionalan i slobodan rad državnog i drugih Tužilaštava u BiH. Potvrdio je da je putem aplikacije messenger, a i putem Instagram profila primio poruke koje smatra veoma ozbiljnim, atakom na institucije BiH zadužene za sprovođenje zakona, te da smatra prijetnju veoma ozbiljnom, te da imaju veze sa ugrožavanjem života Ministra sigurnosti BiH i Glavnog Tužitelja BiH". Radončić je u svom svjedočenju kazao da "su iznesene prijetnje veoma ozbiljne i da imaju veze sa izjavom u predmetu "Respiratori" i ohrabruju radikalna lica i stoga je opasnost još očitija".

Tužitelj Ćazim Hasanspahić je, dakle zatražio "Izdavanje međunarodne potjernice i određivanje pritvora", što je sudija za prethodni postupak Suda BiH odbio krajem prošle nedjelje.

Ne zna se je li smješnije, ciničnije, ili apsurdnije da se na prijetnje i ugrožavanje ("pola")života ("da i Allah oduzme pola života stoji u Zukinoj poruci Radončiću) žali osoba koja je u baš u vrijeme kada je njegov "dušmanin" Zuko teško ranjen, 1994.godine, bio saslušavan u policiji zbog prijetnje likvidacijom Harisu Silajdžiću, tadašnjem predsjedniku Vlade Bosne i Hercegovine. Za razliku od Sulejmana Zuke koji svoje kletve nije u stanju formulirati i učiniti ih čitkim , Fahrudin Radončić je Silajdžiću prijetio precizno poput snajpera i hladno poput noža. Poručio je tadašnji vlasnik lista "Bošnjački Avaz" predsjedniku Vlade:

"Ovim te putem upozoravam da ću, bilo da neko puca na mene, ili me ošamari, a isto se odnosi i na moje saradnike, biti primijenjen zakon Leke Dukađinija koji će se odnositi ne na one koji me budu napali, nego na Tebe i Tvoju porodicu" i da je sa "time upoznao svu moju familiju, pa onu diljem svijeta, pa je red da si Ti sa tim u toku".
Nikakvih pravnih posljedica Radončić nije osjetio zbog ovog zlikovačkog čina, osim što je rutinski saslušan i drugarski ukoren od strane pripadnika policije. Na njegov tadašnji sukob sa Silajdžićem sa smpatijama je gledan, a možda i ohrabrivan u kabinetu Alije Izetbegovića, što ga je štitilo od svake vrste odgovornosti.

Dakle, objavljivanjem opskurne fotomontaže Gordane Tadić i slanjem poruka bivšem ministru Radončiću predstavlja "Izazivanje nacionalne, rasne, i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te Spriječavanje službenog lica u u vršenju službene radnje", zbog čega je Tužiteljstvo Bosne i Hervegovine , formiralo pedmet, reagiralo promptno i energično. Što bi zasluživalo svaku pohvalu, samo da je nije privatno motivirano i selektivno vođeno. Prošle je nedjelje Zlatko Miletić, neovisni zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH "izračunao" da je Milorad Dodik u kratkom vremenskom roku "počinio 4-5 kaznenih djela koje su tražile reakciju tužiteljstava". A takvih reakcija nije bilo.

AKO ZUKO ŠIRI MRŽNJU, ŠTA RASPIRUJE DODIK?

Radikalni skriboman Sulejman Zuko optužuje Radončića da je stao uz neprijatelje BiH (Gordanu Tadić) "koji žele da unište Muslimane, samo Muslimane zatvaraju u BiH" i to je tužitelj Hasanspahić kvalificiraio kako smo naveli "širenje nacionalne netrpeljivosti, vjerske, rasne mržnje..." Tako je izbjeglica iz BiH sa irskom putovnicom optužen za neupoedivo više krivičnih djela nego njegov "izvadni zemljak", Frank Sheeran, sadistički serijski ubojica kojeg je Martin Scorcese ekranizirao a Robert De Niro odglumio fllmu "Irishman".

Ne prođe u posljednjih nekoliko godina nedjelja dana a da Milorad Dodik, samo nešto malo suvislije i pismenije, na isti način ne govori o pravosuđu Bosne i Hercegovine kao arhineprijatelju Srba i Republike Srpske. Izbacite iz Zukinih facebook "sastava" Muslimane i zamijenite ih Srbima, i dobit ćete ovo:

"Neću se odazvati pozivu Tužilaštva i dati izjavu o referendumu-ovo je dokaz da su Sud i Tužilaštvo BiH napravljeni za političke obračune, a ne da provedu pravdu...Sud i Tužilašto ako ne redefinišu poziciju biće eliminisani sa područja Republike Srpske" (Milorad Dodik, 2016.).

Odnosno ovo: "Mi Srbi moramo odbaciti okupacionu praksu u svakom pogledu. RS nije podijeljeno društvo imamo svoje institucije koje funkcionišu." (Milorad Dodik 2017.) .

Bolje rečeno ovo: "Moj prijedlog je da se obustavi rad Suda i Tužilaštva dok se ne donese novi zakon".

Pa i sljedeće: "Ako se ne donese zakon za to sam da se blokira kompletan rad u BiH i da se ništa ne dešava dok s to na završi, pozivajuži Srbe da napuste Sud i Tužilaštvo BiH".

To jeste, da ne bi bilo nikakve dileme: "Javnost u RS mora da zna da Sud i Tužilaštvo BiH postoje samo da bi urušili ponizili i obesmislili Republiku Srpsku" ( Milorad Dodik, 2017.).

Vidite li možda neku razliku između škrabanja jednog dokonog, nacionalistički napaljenog izbjeglice iz Irske i člana Predsjedništva BiH? Gotovo da razlike i nema, osim što Sulejman Zuko nije organizirao referendum za ukidanje Tužiteljstva i Suda: ni u u BiH, a ni u Irskoj!

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...