OVO SE KRIJE U RS-u: U ovoj ustanovi zaraženo je pet zdravstvenih radnika...

Petoro zaposlenih u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske nalazi se u izolaciji zbog sumnje su inficirani korona virusom, saznaje portal Istinito.

  • Vijesti

  • 15. Sep. 2020  

  • 0

Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli iz dva izvora, dva ljekara-epidemiologa, dvije doktorice i jedan medicinski tehničar Instituta za javno zdravstvo RS nalaze se u izolaciji zbog sumnje da su inficirani novim virusom korona (SARS-CoV-2).

Zvaničnu potvrdu ove informacije nismo mogli da zatražimo u Institutu jer smo do informacije došli kasno večeras, kao ni informaciju da li je neko od njih testiran u međuvremenu.

Navodno, stric jednog od petoro inficiranih medicinskih radnika je obolio od COVID-a, a sa njim su u kontaktu bili ostali zaposleni u institutu.

Takođe, prema tvrdnjama našeg izvora, zaposleni u Institutu nisu se striktno držali propisanih mjera zaštite, koje podrazumijevaju obavezno nošenje maski i rukavica, što je, najvjerovatnije i doprinijelo da dođu u kontakt sa virusom.

Ukoliko se ispostavi da je ova informacija u potpunosti tačna, to bi značilo da je Institut za javno zdravstvo RS, kao ključna institucija i “desna ruka” Ministarstva zdravlja u borbi protiv zaraznih bolesti, kompromitovana, što bi bilo porazno po zdravstveni sistem Republike Srpske.

Zbog djelatnosti koje obavlja i širokog spektra nadležnosti Instituta, “prodor” virusa među zaposlene u ovoj javnoj ustanovi porazniji je od otkrivanja virusa u pojedinim klinikama Univerzitetsko-kliničkog centra RS.

(Istinito)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...