IMA NEKA TAJNA VEZA: Putovanje Miralema Pjanića od Luxembourga do Katalonije u pratnji "Slobodne Bosne" (FOTO)

Rijedak je primjer da je jedan bosanskohercegovački medij kroz svoj vijek ostvario tako posebnu vezu kao što je „Slobodna Bosna“ sa Miralemom Pjanićem. Ovo je priča o tome.

  • Sport

  • 16. Sep. 2020  16. Sep. 2020

  • 0

Piše: SAMIR BEGOVIĆ

Foto: MARIO ILIČIĆ (LYON, RIM)

Od kada je došao u fokus nogometne javnosti, Miralemu Pjaniću je predviđan transfer u Barcelonu. Nekako se i njegov iskorak na elitnu evropsku nogometnu scenu vremenski poklopio sa zvjezdanim visinama ovog katalonskog kluba. Pjanićeve nogometne predstave u Lyonu, pod nadzorom legendarnog Brazilca Jouninha Pernambucana, u koji je došao nakon nogometnih lekcija u Metzu, najavile su spektakularnu fudbalsku karijeru. Svi njegovi simpatizeri, ne samo iz BiH, priželjkivali su da ga vide u društvu sada već mitološkog trija Xavi - Iniesta - Messi ili barem umjesto najstarijeg od njih, srca i duše tima - Xavia Hernandeza.

Ipak, očekivanja navijača nisu skoro pronašla zadovoljenje. Pjanića je iz Lyona 2011. godine u Romu doveo Luis Enrique, legendarni igrač Barcelone, koji se tu nije dugo zadržao. Pravu nogometnu afirmaciju Pjanić će doživjeti pod narednim trenerom Rome Rudijem Garcijom i razviti se u jednog od najboljih veznih igrača u Italiji.

Srca su mnogima zadrhtala kada je Enrique imenovan za trenera Barcelone u ljeto 2014. godine, a medijske stupce punili su naslovi kako će upravo Pjanić biti jedna od novih akvizicija katalonskog diva. Ipak, odlučili su se za hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića, što se ispostavilo kao pun pogodak i već u prvoj sezoni Barcelona osvaja trostruku krunu.

Osvježena i, kako je tada djelovalo, moćna Barca bila je barem neko vrijeme zatvorena za Pjanića. Zato je bilo potpuno logično da 2016. godine Pjanić prijeđe u najbolji italijanski klub Juventus i (konačno) u karijeri počne ubirati (trofejne) plodove.

Za četiri godine u Juventusu, osvojio je isto toliko titula prvaka Italije, dodao još dva trofeja Kupa i zaigrao u finalu Lige prvaka.

I, konačno, kada su u katalonskom klubu konačno shvatili da odmicanje od tradicionalnog stila igranja nogometa ne vodi u pravom smjeru i da klub sve više vapi za velikim uspjesima i svojom prepoznatljivom igrom, ovo ljeto odlučili su se za radikalan rez.

Na zvaničnoj klupskoj stranici Barcelone 29. juna, nakon sve glasnijih špekulacija, objavljeno je da je Miralem Pjanić novi igrač Barcelone. Nešto kasnije postat će jasno da je Pjanić samo prvi kamenčić u mozaiku novog lica Barcelone, koje će ovo ljeto slagati proslavljeni igrač Barcelone, holandski stručnjak Ronald Koeman.

Jučer je i zvanično na Camp Nouu predstavljen kao novi igrač Barcelone naš reprezentativac Miralem Pjanić. Tako će ovog septembra započeti fudbalska avantura bh. reprezentativca s kojim „Slobodna Bosna“ ima posebnu vezu.

Rijedak je primjer da je jedan bosanskohercegovački medij kroz svoj vijek ostvario tako posebnu vezu kao što je „Slobodna Bosna“ sa Miralemom Pjanićem. Ovo je priča o tome.

Priča prva - Lyon

Sve je počelo 2008. godine, kada je Pjanić iz Metza prešao u Lyon. Reporter „Slobodne Bosne“ Mario Iličić posjetio je Pjanića u njegovom novom domu, a zatim i zabilježio nastupe na čuvenom Gerlandu.

/Pjanić u svome domu u Lyonu 2008. godine/

/Zagrijavanje pred utakmicu na Gerlandu/

/Karim Benzema i Miralem Pjanić na Gerlandu/

Priča druga – Divič

U povratničkom naselju Divič kod Zvornika „Slobodna Bosna“ pratila je Pjanića i reprezentativce Samira Muratovića, Vedada Ibiševića i Sejada Salihovića na revijalnoj utakmici pod nazivom „Zvijezde bh. fudbala u zavičaju“, kao svojevrsna podrška naših zvijezda povratnicima u tom dijelu države.

/Pjanić i mještani Diviča/

Priča treća – Aerodrom Sarajevo

Umjesto proslave, kao što je nedavno uradio nakon potpisa za Barcelonu, Pjanić je te 2011. godine, nakon ovjere ugovora s rimskim klubom, sjeo na avion i zaputio se za Sarajevo.

Tamo ga je dočekao reporter „Slobodne Bosne“ i zabilježio ekskluzivne fotografije.

/Miralem Pjanić na sarajevskom aerodromu/

Priča četvrta – Rim

Veza započeta u Francuskoj, nastavila se i u Italiji. U martu 2012. godine, Roma je bila domaćin Laziju na legendarnom Olimpicu. Novinarska ekspedicija „Slobodne Bosne“ ponovo je bila u pogonu. Dugo se čekalo na „sudar“ Miralema Pjanića i Senada Lulića. Ipak, porodične okolnosti spriječile su Senada Lulića da zaigra u Derby della Capitale.

Ovaj put sve je bilo u duhu „la Città Eterna“. Fantastična fotoreportaža koja je mnogima ostala u sjećanju po fotografijama „Princa Rima“ u kostimu pretorijanca.

/Miralem Pjanić u pretorijanskom kostimu/

„Slobodna Bosna“ posjetila je tada Pjanića u njegovom novom domu i provozala se s njim rimskim ulicama u Mini Cooperu, a zatim i posjetila plaže na obali Tirenskog mora.

/Miralem Pjanić u novom domu u Rimu/

/Miralem Pjanić na plaži u blizini Rima/

/Miralem Pjanić u Mini Cooperu tokom vožnje Rimom s novinarom "Slobodne Bosne"/

A onda je došao red i na samu utakmicu.

/Pjanić i Totti na terenu Olimpica/

"Tots units fem força"

Prije nekoliko dana, Miralem Pjanić je započeo trenažne pripreme u svom novom klubu pod palicom legendarnog Nizozemca Ronalda Koemana. Sarađivat će naš reprezentativac i s još jednom legendom evropskog fudbala - Henrikom Larssonom, bivšom zvijezdom Celtica i Barcelone.

Iako se krajem prošlog mjeseca činilo sasvim izglednim da prva zvijezda kluba i najbolji igrač svih vremena Lionel Messi više neće biti dio katalonskog diva, želja svih koji su čekali da Pjanić zaigra u njegovom društvu, ipak će se ostvariti.

Tek se naziru konture prve ekipe kojom Koeman namjerava pokoriti Španiju i Evropu, a iz dosadašnjih stručnih i medijskih analiza izgledno je da će Pjaniću u formaciji 4-2-3-1 društvo praviti mlada nizozemska zvijezda i bivši vunderkind Ajaxa Frenkie de Jong. Samim time Pjanić bi na klupu potisnuo trofejnog španskog reprezentativca Sergia Busquetsa, kojem u posljednje vrijeme evidentno karijera ide nizbrdo.

Očigledno je da će Pjanić u budućnosti predstavljati kreativni dio Barcinog veznog reda i „servis“ genijalnom Lionelu Messiju i fantastičnim mladim krilnim napadačima Ousmaneu Dembeleu i Ansu Fatiju.

Pa, neka je sa srećom... 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...