BIO JE MUDRI VLADAR, JEDAN OD NAJVEĆIH: Kako je mladić iz Hercegovine stigao na sultanov dvor i postao veliki vezir i zbog čega su mu odrubili glavu…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 16. Sep. 2020  16. Sep. 2020

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je Salih-paša Nevesinjac.

Salih-paša je bio osmanlijski civilni službenik, a kasnije i veliki vezir. Salih-paša je bio Hercegovac iz Nevesinja. Za vrijeme vladavine sultana Murata IV (1623-1640) bio je civilni službenik specijaliziran za finansije. Služio je i na drugim funkcijama i konačno, tokom vladavine sultana Ibrahima (1640-1648), imenovan je za defterdara (ekvivalent današnjeg ministra finansija). Godine 1645. veliki vezir Sultanzade Mehmed-paša smijenjen je sa položaja. Sultanov prvi izbor za novog vezira bio je Jusuf-paša. Međutim, on nije prihvatio imenovanje pa je 17. decembra 1645. za vezira imenovan Salih-paša Nevesinjac.

Najvažnija stvar u 1646. bio je rat na Kreti, strateškom otoku u Egejskom moru, koji je bio kolonija Mletačke republike u prvoj polovini 17. stoljeća.

Salih-paša je poslao Sultanzade Mehmed-pašu, svog prethodnika na vezirskoj funkciji, na Kretu kao glavnog komandanta (serdara). Kad je Mehmed-paša uskoro umro, na funkciji glavnog komandanta zamijenio ga je Gazi Husein-paša.

Njemu je pošlo za rukom da zauzme Rethymno. Druga važna stvar u to vrijeme bila je nepokornost kneževine Mingrelije (poznate i kao Samegrelo) na zapadu Gruzije, koja je bila vazal Osmanskog carstva. Salih-paša je tamo mudrim odlukama uspio održati red.

Prema austrijskom orijentalisti Josephu von Hammer-Purgstallu, sultan Ibrahim, neuravnotežen monarh, izdao je striktne naredbe da se u Istanbulu zabrani saobraćaj za konjske zaprege. Vidjevši da su njegove naredbe prekršene, naredio je pogubljenje velikog vezira Salih-paše. Tokom jednog zasjedanja divana, Salih-paša je uhapšen i pogubljen 16. septembra 1647. godini.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...