UOČI NOVE RUNDE PREGOVORA SDA I HDZ-a: Izetbegović i Čović u nemogućoj misiji

Danas će se u Sarajevu sastati stranački lideri SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, a taj sastanak je Čović najavio prije dva dana u Mostaru nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

  • Politika

  • 16. Sep. 2020  16. Sep. 2020

  • 0

Na današnjem sastanku u Mostaru dvojica stranačkih lidera otvorit će najsporniju temu nakon rata između dva dominantna naroda u Federaciji BiH: izbor članova Predsjedništva BiH te izbor Domova naroda. I o jednom i o drugom problemu postoji nekoliko sudskih presuda što domaćih što međunarodnih sudova.

“Mostarskim sporazumom” čelnici HDZ i SDA, u prisustvu specijalnog predstavnika EU Johana Sattlera, američkog veleposlanika Erica Nelsona, britanskog Matthewa Fielda, visokog predstavnika Valentina Inzka i šefice Misije OESS-a u BiH, Kathleen Kavalec, uz implementaciju presude Ustavnog suda za Mostar, u posebnom “Političkom sporazumu o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH”, iskazali su i opredijeljene zaimplementaciju svih odluka Ustavnog suda BiH, kao i svih presuda Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na uklanjanje svih oblika nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu”.

Prema saznanjima "Slobodne Bosne" pregovaračka platforma s kojom će Izetbegovići nastupiti u pregovorima s Čovićem zapravo je utvrđena puno ranije na nizu sastanaka sa nekadašnjim evropskim komesarom Štefanom Fileom. Riječ je o tzv. Fileovim principima oko kojih su se složili ne samo HDZ i SDA, nego i još nekoliko vodećih političkih stranaka koje danas obnašaju vlast ili su pak u opoziciji.

Izetbegović smatra da BiH treba da pristupi izmjenama Izbornog zakona, kojim će biti sprovedene odluke Evropskog suda za ljudska prava i odluka Ustavnog suda BiH, a to će se, prema Izetbegoviću, uraditi na modelu koji je ranije započeo evropski komesar Štefan File kada je riječ o odluci Evropskog suda za ljudska prava.

Puno veći spor od izbora članova Predsjedništva BiH bit će oko izbora delegata u Dom naroda. Lider HDZ-a insistira da se potpuno reformira Federacija BiH i to na taj način što bi prestala biti zajednica od 10 kantona i što bi postala zajednica tri ravnopravna konstitutivna naroda od kojih bi zaštitu svojih internacionalnih interesa ostvarivali preko Doma naroda. To načelno nije sporno, ali je sporan izbor članova Doma naroda jer Dragan Čović insistira da se napusti dosadašnji model koji predviđa izbor po jednog delegata iz svakog kantona, iz sva tri naroda, ako takav postoji u skupštini kantona i da se delegati biraju po matematičkom ključu tako što bi dominantna većina hrvatskih delegata dolazila iz Hercegovine, a srpskih delegata iz Livanjskog kantona odnosno Grahova i Drvara.

Nasuprot Čoviću Izetbegović će insistirati na primjeni dosadašnje prakse koja je uostalom zapisana i u važećem Ustavu Federacije BiH, a to znači da se iz svakog kantona bira po najmanje jedan delegat iz sva tri konstitutivna naroda. 

U ovom trenutku pregovaračke pozicije su toliko udaljene da se dogovor Izetbegovića i Čovića čini kao nemoguća misija.

MOSTARSKI SPORAZUM

alt

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...