ČAVARA O PREGOVORIMA IZETBEGOVIĆA I ČOVIĆA: "Jasno je da SDA ne želi promjenu Izbornog zakona!"

"Ponašanje SDA pokazuje da samo žele da prođe vrijeme bez ikakve promjene i da sa postojećim Izbornim zakonom idemo na izbore 2022. godine i da će do tada samo glumiti da pregovaraju", kazao je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH i član Predsjedništva HDZ-a BiH.

  • Politika

  • 16. Sep. 2020  16. Sep. 2020

  • 3

- Već duže vremena SDA uopće ne krije tu namjeru da ovlada Klubom Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i jasno je da i dalje postoji interes onih koji smatraju da Hrvatima po njihovoj brojnosti ne pripadaju prava koja su propisana Ustavom i zakonom i da bošnjačka politika ima pravo birati Hrvate u Klub Hrvata, a sve s ciljem stvaranja unitarnog entiteta s bošnjačkom dominacijom. Jasno je da SDA od tog cilja neće odustati i takav scenarij je moguć, što bi značilo potpuno poništavanje, odnosno jednostrano raskidanje Washingtonskog sporazuma od strane bošnjačkih predstavnika. Podsjećam da su predstavnici Hrvata i Bošnjaka Sporazumom utvrdili jednakopravno upravljanje Federacijom BiH. I time se automatski vraćamo na stanje prije potpisivanja Sporazuma. Zbog toga su nužne promjene Izbornog zakona i stabilnost koju može narušiti suluda želja za apsolutnom dominacijom Bošnjaka - kazao je Čavara za HMS.

Na pitanje je li dogovor SDA i HDZ-a uz ovakvu zapaljivu retoriku moguć i je li uopće SDA stalo da dođe do političkog dogovora, Čavara je odgovorio odrečno.

- Da bismo napravili značajniji iskorak po pitanju Izbornog zakona, potrebna je volja i s jedne i s druge strane. Ako jedna strana, odnosno ako SDA sustavno narušava koalicijski odnos sa HDZ-om kroz popunjavanje mjesta koja formalno pripadaju hrvatskom narodu, onda svi napori i pregovori oko izmjena Izbornog zakona i drugih važnih pitanja su upitni.

Stav HDZ-a BiH je da su izmjene Izbornog zakona žurne i neophodne te da moraju osigurati legitimno zastupanje sva tri konstitutivna naroda, sukladno presudi Ustavnog suda BiH. HDZ BiH je dosljedan i ispoštovat će potpisani Sporazum, prema kojemu imamo obvezu da završimo pregovore do 17. prosinca. Kroz pregovore ćemo vidjeti spremnost i volju i druge strane za napredak po pitanju izmjena Izbornog zakona i svih drugih važnih pitanja za sva tri konstitutivna naroda u Federaciji BiH i BiH. Iako ponašanje SDA pokazuje da samo žele da prođe vrijeme bez ikakve promjene i da sa postojećim Izbornim zakonom idemo na izbore 2022. godine i da će do tada samo glumiti da pregovaraju.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...