IPAK OTKAZANA SJEDNICA KOMISIJE ZA NADZOR NAD RADOM OSA-e: Članovi iz HDZ-a se nisu pojavili, a razlog je…

Komisiji je prethodno dostavljen prijedlog za imenovanje direktora i njegovog zamjenika, o čemu članovi Komisije, prema Zakonu o OSA-i, daju svoje mišljenje, koje nije obavezujuće za Vijeće ministara BiH prilikom imenovanja.

  • Vijesti

  • 16. Sep. 2020  16. Sep. 2020

  • 2

Sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, koja je danas trebala biti održana, odgođena je zbog nedolaska članova iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

Potvrdio je to član Komisije Mirko Šarović (SDS), kazavši da zvanično obrazloženje takvog postupka od članova iz HDZ-a BiH nisu dobili.

- Nezvanično nisu došli zbog toga što na dnevnom redu nije pitanje imenovanja trećeg čovjeka po važnosti u OSA-i. Iz reda hrvatskog naroda on dolazi – izjavio je Šarović.

Komisiji je prethodno dostavljen prijedlog za imenovanje direktora i njegovog zamjenika, o čemu članovi Komisije, prema Zakonu o OSA-i, daju svoje mišljenje, koje nije obavezujuće za Vijeće ministara BiH prilikom imenovanja.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bisera Turković je, podsjećamo, predložila aktuelnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića za novi mandat na čelu te institucije, dok je za njegovog zamjenika, prema nepotvrđenim informacijama, predložen Risto Zarić, piše "Faktor".

Zakon o OSA-i ne podrazumijeva obavezu razmatranja imenovanja glavnog inspektora u paketu s direktorom i njegovim zamjenikom.

- Koliko znam iz iskustva, nije to uvijek bilo u paketu i dozvoljeno je da to bude izvan nekog paketa – potvrdio je Šarović.

Potez članova HDZ-a objasnio je postojanjem određenih strahova.

- Svi vole pakete, i kad se biraju ministri i zamjenici ili neke druge stvari. Sve se uslovljava i sve je, vjerovatno, trgovina i pogodba, pa vjerovatno i ovo. Ista matrica se primjenjuje uvijek – izjavio je Šarović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...