POSJETA DODIKA ZAGREBU DOGOVORENA JUČER U 14 SATI: Evo šta Borenović kaže...

Očekujem da svaki razgovor riješi neke od problema između dvije države.

  • Mini market

  • 16. Sep. 2020  16. Sep. 2020

  • 0

Neusaglašena posjeta Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, Zagrebu dogovorena je naprečac i očito u žurbi. Kako saznaje agencija NAP, dogovor o posjeti i njena potvrda završeni su jučer u popodnevnim satima, tačnije u 14 sati. Zbog čega se premijeru i predsjedniku Hrvatske Andreju Plenkoviću i Zoranu Milanoviću s jedne i Dodiku s druge strane toliko žurilo, za sada je nepoznanica. 

Mnogo je sumnji oko svega, a dodatno ih je podgrijala poruka zvaničnog Zagreba da član Predsjedništva BiH u hrvatsku prijestonicu dolazi kao predstavnik Srba. Sve poprilično liči na Karađorđevo i dogovore o Bosni i Hercegovini Srba i Hrvata, bez obzira na to što je najmnogobrojniji narod u BiH bošnjački narod.

Predsjednik Partije demokratskog progres Branislav Borenović, pak, veli: "Neću da ulazim u te kvalifikacije ko kako karakteriše određene posjete. U svakom slučaju, ovaj region je opterećen mnogim problemima. Očekujem da svaki razgovor riješi neke od tih problema, kojih u svakom slučaju ima između BiH i Hrvatske, a ti se problemi odnose i na jedan od dva ravnopravna bh. entiteta Republiku Srpsku. Mi s velikom pažnjom očekujemo da se neka otvorena pitanja rješavaju.

Tu su pitanja Trgovske gore, Graničnog prijelaza u Novom Gradu, pa ćemo vidjeti šta će biti na tom susretu, koji se karakteriše na različite načine, ali vidjet ćemo hoće li Dodik zaustaviti gradnju skladišta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori ili je u pitanju nešto sasvim treće, znat ćemo ubrzo." 

O tome kakvu poruku šalje ovakva posjeta, Borenović odgovara: "O kakvim mi porukama pričamo? Mi smo taoci tri vladajuće političke partije SNSD-a, SDA, HDZ-a. Jedni su druge izabrali. Jedni drugima pomogli da stave ovu zemlju pod svoje kandže. Nemojte da imate dilemu, oni su vlast i to je pitanje za njih.

Oni su koaliciona braća. Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik su koaliciona braća i neka oni odgovaraju za svoje postupke u institucijama BiH. Dobili su mandat, izabrali jedni druge, posebno u Domu naroda BiH, da bez njih se ne može donijeti niti jedna druga odluka. Morat ćemo biti strpljivi, sačekati dvije godine i vidjeti hoće li narod podržavati takve poruke ili ne."

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...