ŠAROVIĆ O IMENOVANJIMA U OSA-i: "HDZ je prolongirao..."

"Svi vole pakete, i kad se biraju ministri i zamjenici ili neke druge stvari. Sve se uslovljava i sve je, vjerovatno, trgovina i pogodba, pa i ovo, ista matrica se primjenjuje uvijek", izjavio je Šarović.

  • Politika

  • 16. Sep. 2020  16. Sep. 2020

  • 0

Sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, koja je danas trebala biti održana, odgođena je zbog nedolaska članova iz HDZ-a BiH.

Potvrdio je to član Komisije Mirko Šarović (SDS), kazavši da zvanično obrazloženje takvog postupka od članova iz HDZ-a BiH nisu dobili.

"Nezvanično nisu došli zbog toga što na dnevnom redu nije pitanje imenovanja trećeg čovjeka po važnosti u OBA-i, koji treba da bude iz  hrvatskog naroda", izjavio je Šarović.

Komisiji je prethodno dostavljen prijedlog za imenovanje direktora i njegovog zamjenika, o čemu članovi Komisije, prema Zakonu o OBA-i, daju svoje mišljenje, koje nije obavezujuće za Vijeće ministara BiH prilikom imenovanja.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bisera Turković predložila je aktuelnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića za novi mandat na čelu te institucije, dok je za njegovog zamjenika, prema nepotvrđenim informacijama, predložen Risto Zarić, piše "Faktor".

Zakon o OSA-i ne podrazumijeva obavezu razmatranja imenovanja glavnog inspektora u paketu s direktorom i njegovim zamjenikom.

"Koliko znam iz iskustva, nije to uvijek bilo u paketu i dozvoljeno je da to bude izvan nekog paketa", potvrdio je Šarović.

Potez članova HDZ-a objasnio je postojanjem određenih strahova.

"Svi vole pakete, i kad se biraju ministri i zamjenici ili neke druge stvari. Sve se uslovljava i sve je, vjerovatno, trgovina i pogodba, pa vjerovatno i ovo. Ista matrica se primjenjuje uvijek", izjavio je Šarović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...