ČUDO NEVIĐENO: Nova norveška autocesta koštat će najmanje 47 milijardi dolara, pogledajte šta će skratiti putovanje za čak 11 sati… (VIDEO)

Djeluje poput naučne fantastike, ali plutajući tuneli dio su norveškog plana, odnosno nove autoceste E39, koja će povezivati Kristiansand na jugu države te Trondheim na sjeveru (oko 700 kilometara).

  • Ekonomija

  • 17. Sep. 2020  17. Sep. 2020

  • 0

Dosad je tu vezu osiguravalo nekoliko cesta i trajekata, a nova autocesta će smanjiti putovanje sa 21 sata na 10 sati.

Nova autocesta imat će nekoliko inovativnih detalja, a jedan od njih su tuneli ispod nivoa mora. Neki će biti bušeni duboko ispod dna mora, a neki će biti plutajući – oni će biti učvršćeni pomoću posebnih stubova fiksiranih na morsko dno ili pomoću pontona. U jednom i drugom slučaju ostavljat će se dovoljno prostora za promet brodova. Ovakav tip gradnje otvara mnoga pitanja o sigurnosti, ali Norvežani su u ovaj projekt uključili cijelu vojsku stručnjaka s ranih instituta i fakulteta pa se i očekuju kvalitetna rješenja. Trošak gradnje autoceste bit će oko 47 milijardi dolara, ali mnogi stručnjaci procjenjuju da su realnije vrijednosti oko 60 ili čak 70 milijardi dolara. Autoceste bi trebala biti dovršena do 2050. godine.

Većina prometa ići će ispod zemlje kako bi se izbjegli oštri vremenski uvjeti, ali i kako bi se sačuvala priroda. Radovi na prvom tunelu Rogfast (na slici gore, dužina 27 kilometara, maksimalna dubina 392 metra ispod mora) već su počeli i samo na njega su već utrošene dvije milijarde dolara…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...