NAUČNICI POTVRDILI: Sunce je ušlo u novi ciklus, evo šta će se dogoditi u narednim godinama…

Naučnici su objavili da je Sunce ušlo u novi 25-godišnji ciklus i da će ući u period obilježen većim brojem erupcija i pjega.

  • Šareni svijet

  • 17. Sep. 2020  17. Sep. 2020

  • 0

Sunce je u proteklih devet mjeseci pojačalo aktivnost, izlazeći iz perioda minimalne aktivnosti, saopćili su u utorak stručnjaci s njemačkog Instituta "Max Planck" za istraživanje Sunčevog sistema (MPS).

Sunce se kreće u 11-godišnjim ciklusima maksimalne i minimalne aktivnosti, a svoj solarni minimum imalo je u decembru prošle godine, rekli su naučnici.

Idući 25-godišnji ciklus vjerovatno će biti "jednako pitom" kao prošli, predviđa Institut, a najaktivniji period očekuje se između novembra 2024. i marta 2026. godine.

Događaji na površini Sunca utječu i na našu planetu.

"U fazama visoke aktivnosti nasilni bljeskovi čestica i radijacije sa Sunca mogu se osjetiti i na Zemlji", kazao je naučnik MPS-a Robert Cameron.

U najgorem slučaju, Sunčeve oluje mogu izazvati tehničke poteškoće, naprimjer kvarove na satelitima. Ugroženi mogu biti i astronauti.

Novi solarni ciklus 25. je otkad su ih naučnici počeli promatrati. U proteklih trideset godina američka svemirska agencija NASA i agencija za proučavanje okeana i atmosfere NOAA imale su grupu stručnjaka koja je predviđala solarnu aktivnost u idućim godinama.

To nije lako, jer "ponašanje naše zvijezde karakterizira neobična međuigra pouzdanosti i hirovitosti", saopćio je MPS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...