PANIKA U HRVATSKOJ: U zagrebačkim vrtićima i školama zaraženo 49 djece i 21 radnik, u samoizolaciji je...

Pomoćnica pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Iva Milardović-Štimac rekla je u četvrtak da je na jučerašnji dan u svim vrtićima te osnovnim i srednjim školama u Zagrebu koronavirusom zaraženo ukupno 49 djece i mladih te 21 radnik.

  • Regija

  • 17. Sep. 2020  17. Sep. 2020

  • 0

U samoizolaciji je 447 djece i učenika te 54 radnika, izvijestila je Milardović-Štimac u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog", prenosi Hina.

U vrtićima je zaraženo dvoje djece i osam radnika, a 121 dijete i 20 radnika je u samoizolaciji.

U osnovnim školama zaraženo je 11 djece i šestero radnika, dok je 206 djece i 23 radnika u samoizolaciji, a u srednjim školama zaraženo je 36 djece i sedam radnika, dok ih je 120, odnosno 11 u samoizolaciji.

"Moramo znati da u ovoj školskoj godini u osnovnim i srednjim školama imamo, otprilike, 100.000 djece, u vrtićima nešto više od 30.000", podsjetila je Milardović-Štimac te ustvrdila da, u tom kontekstu, brojka zaraženih statistički ne izgleda loše.

"Iako", dodala je, "mi bismo voljeli da je ona svakim danom sve manja."

Zaraza u Srbiji

U prve dvije sedmice nastave u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, koronavirusom je zaraženo ukupno 52 učenika i 20 zaposlenih, izjavio je u srijedu ministar prosvjete Mladen Šarčević, koji je dodao da je riječ o sporadičnim slučajevima ako se zna da u školama u Srbiji ima oko 850.000 učenika.

On je za TV Pink precizirao da je u 1.250 osnovnih škola u Srbiji zaraženo 25 učenika, da od tog broja šestoro učenika nije ni dolazilo u školu, prenio je Tanjug.

„U Beogradu je zaraženo šesnaest učenika, zatim ima sporadičnih slučajeva u Somboru, Novom Pazaru, Zaječaru, Vranju, Nišu, Leskovcu“, naglasio je on i dodao da je u osnovnim školama zaraženo i sedam nastavnika.

Ministar je naveo da djeca u škole dolaze sa maskama, da se održava distanca, da su nastavnici odradili dobar posao i da su škole danas najsigurnije mjesto, gdje je mogućnost prenošenja zaraze mnogo manja nego u parkovima ili na sportskim terenima gdje se inače djeca druže izvan škole.

Napomenuo je da prosvjetna inspekcija svakodnevno kontrolira da li se provode preventivne mjere u školama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...