BORENOVIĆ OČITAO LEKCIJU DODIKU: “Umjesto bavljenja položajem Hrvata u BiH, bilo bi dobro i da se bavio položajem Srba u Hrvatskoj"

Borenović kaže da je nevjerovatno da bilo koji srpski zvaničnih ne iskoristi priliku da traži rješenje pitanja koje ugrožava veliki broj stanovnika njegove zemlje.

  • Mini market

  • 17. Sep. 2020  17. Sep. 2020

  • 1

„Iz poruka nakon jučerašnje posjete člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu stiče se utisak da ta posjeta, osim neobaveznog razgovora, nije imala previše svrhe i rezultata", rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović. 

On dalje navodi: "Iako smo tražili da se iskoristi prilika da Dodik sa svoje pozicije delegira pitanje izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, kao i pitanje kategorizacije graničnog prelaza u Novom Gradu za teretni saobraćaj, očigledno da su te izuzetno bitne teme izbjegnute.“

Borenović kaže da je nevjerovatno da bilo koji srpski zvaničnih ne iskoristi priliku da traži rješenje pitanja koje ugrožava veliki broj stanovnika njegove zemlje: 

„Trgovskoj gori, mjestu gdje Hrvatska planira da odlaže nuklearni i radioaktivni otpad, najbliže naseljeno mjesto nije neko u njihovoj državi nego naš Novi Grad, iz čijeg centra se može vidjeti to buduće odlagalište. Zdravlje i životi dvjesto pedeset hiljada stanovnika u pograničnom području su najdirektnije ugroženi. Prosto je nevjerovatno da funkcioner iz Republike Srpske to ne stavi kao prvo i najvažnije pitanje sastanka s državnim vrhom Hrvatske, a govori o konstitutivnosti i položaju Hrvata u BiH“, ističe Borenović. 

Borenović zaključuje da bi, umjesto bavljenjem položajem Hrvata u BiH, bilo dobro i da se Dodik bavio položajem Srba u Hrvatskoj, piše TVBN.

On podsjeća da je PDP prije godinu dana predložio formiranje posebnog radnog tijela NSRS koje će imati zadatak da, zajedno sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj, djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Hrvatske, a u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj, ali da po tom pitanju do danas ništa nije urađeno. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...