MIRO SE NAUBIR'O: Kanton Sarajevo ukinuo podršku Muzeju ratnog djetinjstva

Pismo koje smo dobili iz Muzeja ratnog djetinjstva, prenosimo u cijelosti.

  • Kultura

  • 17. Sep. 2020  17. Sep. 2020

  • 0

- Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Alikadić (SDA), ukinuo je sredstva Muzeju ratnog djetinjstva u godini pandemije, te tako ujedinio napore sa federalnom ministricom Zorom Dujmović (HDZ) i pokušao iskoristiti pandemiju da ugrozi postojanje Muzeja ratnog djetinjstva.

Kenan Alikadić nije dodijelio Muzeju ratnog djetinjstva ni 1 KM iako je nacrtom budžeta Kantona Sarajevo usvojenog od strane Skupštine Kantona bilo predviđeno 50.000 KM.

Nakon što smo mu se u aprilu obratili dopisom sa molbom da požuri isplatu sredstava predviđenih nacrtom budžeta KS kako bismo u pandemijskim okolnostima uspjeli sačuvati radna mjesta i projekte, ministar nam nikad nije odgovorio na dopis, a nakon toga je do septembra razvučeni proces dodjele sredstava završio potpunim uskraćivanjem sredstava Muzeju ratnog djetinjstva.

U međuvremenu smo blagovremeno aplicirali za planirana sredstva putem javnog poziva i ispunili sve kriterije. Ostaje nejasno šta je ministar Alikadić uradio sa 50.000 KM koje su nacrtom budžeta KS bile predviđene za MRD, te kome ih je i pod kakvih uslovima dodijelio.

Također, ostaju nejasni kriteriji po kojima su projekti za koje je novac dodijeljen relevantniji za kulturu u KS od Muzeja ratnog djetinjstva, posebno projekti javnosti nepoznatih udruženja, projekti mnogih privatnih firmi koje do sada nisu djelovale u kulturi, te projekti realizirani van Kantona Sarajevo.

Ministrica Zora Dujmović čije je djelovanje Ured za reviziju FBiH već proglašavao nezakonitim nastavila je koristiti budžetska sredstva netransparentno, te Muzej ratnog djetinjstva već petu godinu zaredom, nakon javnog ukazivanja na njene nelegalne radnje 2016. godine, nije dobio ni 1 KM podrške od Ministarstva kulture i sporta FBiH.

Unatoč tome, MRD je u 2020. godini realizirao značajne projekte, poput online kampanje i izložbe #ChildrenAndGenocide koju je vidjelo preko 11 miliona ljudi, otvorio je ured u Kievu (Ukrajina), te uspio zadržati sve uposlene i realizirati većinu planiranih aktivnosti.

Muzej ratnog djetinjstva će u 2020. godini u BiH iz inostranstva ponovo unijeti preko 1 milion KM, te će direktno uplatiti preko 200.000 KM u državne i lokalne budžete po raznim osnovama.

Tako nastavljamo doprinositi ne samo razvoju bh. kulturne scene, već i ekonomije, ali i nažalost finansirati plate ljudi koji su nekvalifikovani i nedovoljno pismeni za poslove koje su im poklonile njihove stranke.

Muzej ratnog djetinjstva zahvaljuje se svim partnerima i prijateljima na podršci od 2015. godine do danas, a posebno u 2020. godini koja je pred muzejsku industriju donijela dosad neviđene izazove. Naš rad možete podržati donacijom putem naše web-stranice: https://warchildhood.org/donate/.

Muzej ratnog djetinjstva neće davati dalje izjave za medije povodom ovog slučaja, te će istražiti sve dostupne pravne mehanizme koji mogu ispitati netransparentnost i zloupotrebe odgovornih lica.

U tekstu koji je juče objavljen na portalu slobode Nomad, a koji smo i mi prenijeli, piše: "Transparentni ministar Alikadić u više navrata dodijelio je sredstva projektima Mirsada Purivatre.

Obala Art Centar je na ime 'podrške 26. SFF-u' dobio 150.000 KM (prema odluci od 22. jula) a onda je 8. septembra dodatnih 30.000 KM dodijeljeno Obala Art Centru za Sarajevo grad filma, Sarajevo Reborn i izložbu. Još jedna Purivatrina firma '2006 doo' dobila je za film 'Smrt djevojčice sa žigicama' 10.000 KM po odluci od 7. augusta a potom dodatnih 20.000 KM po odluci od 8. septembra za isti (!) projekat.

Udruženju filmskih radnika, čiji je Purivatra član, također je u dva navrata odobreno ukupno 16.100 KM."

(S. B.)  

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...