MILANOVIĆ POSLAO PONIŽAVAJUĆU PORUKU ZA NAŠU DRŽAVU: "Ne može Yugo 45 biti Passat"

"Ne mislim da su glasali za njega da povrijede Hrvate, nisu, ali on mora biti svjestan posljedica svog političkog rada i puta. On parazitira na hrvatskom biračkom tijelu. Dok se to ne promijeni, situacija u BiH će biti nenormalna", smatra Milanović.

  • Vijesti

  • 17. Sep. 2020  

  • 15

Jučerašnja posjeta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Zagrebu i danas izaziva reakcije u zemlji i regiji. Pojedini mediji u Hrvatskoj se pitaju zašto se Dodik, ako je došao kao predstavnik srpskog naroda u BiH, u Zagrebu nije sastao sa predstavnicima srpskog naroda iz te države.

"Ne može Yugo 45 biti Passat", kaže za Bosnu i Hercegovinu hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Dejtonski sporazum je takav kakav jeste - i mora se poštovati. A Milorad Dodik ga je jučer obavijestio da ga neki u BiH žele mijenjati. Očito je, mišljenje je Milanovića - ključ svih problema Željko Komšić.

"Ne mislim da su glasali za njega da povrijede Hrvate, nisu, ali on mora biti svjestan posljedica svog političkog rada i puta. On parazitira na hrvatskom biračkom tijelu. Dok se to ne promijeni, situacija u BiH će biti nenormalna", smatra Milanović.

Stoga Milanović Komšića, očito, ne planira zvati u posjetu. A umjesto Šefika Džaferovića, u Zagreb je pozvao Bakira Izetbegovića. No, ovaj se još nije odazvao. Niti se zna da li će. Nakon što su iz SDA jučerašnji sastanak Dodik-Milanović-Plenković okarakterisali kao nastavak Dodikovog blokiranja, gušenja i urušavanja institucija BiH - reaguje i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, posebno na dio o tome kako su Hrvati i Srbi marginalizirani.

"Broj zaposlenih Bošnjaka i Hrvata u javnom sektoru u RS-u se može na prste nabrojati, a uz to im se pokušava oduzeti pravo na maternji jezik. Očekujem da gospodin Dodik djelima dokaže ono o čemu je jučer pričao u Zagrebu, a neka mu Hrvati iz bh. entiteta RS i banjalučki biskup Komarica, budu svjedoci njegovih napora", poručuje Turković.

Ni riječi s političkim vrhom Hrvatske o otvorenim pitanjima. Pelješkom mostu, odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, dok se istovremeno Dodik u Zagrebu požalio na migrantsku krizu u BiH, a sve vrijeme blokira njeno potencijalno rješenje - slanje Oružanih snaga na istočnu granicu. Jučerašnjim susretima i porukama - nije oduševljen niti značajan dio hrvatske javnosti.

"Mislim da bi za Hrvatsku i BiH bilo neobično važno zbog osjetljive situacije u BiH i naših bilateralnih odnosa da se poštuju institucije BiH, jer je to prvi korak u stabiliziranju BiH", ocjenjue Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova RH.

Pojedinima nije pak jasno, ako je Dodik išao kao predstavnik Srba - zašto se onda u Zagrebu nije sastao i s političkim predstavnicima ovog naroda. U tekstu portala Tačno.net o sastanku između ostalog piše - Zoran Milanović prvi je hrvatski predsjednik poslije Tuđmana koji je u Zagrebu otvoreno skovao hrvatski savez sa Srbima za Bosnu i Hercegovinu. Poslije jučerašnjeg dana, stvari su jasne: Zoran Milanović Tuđman je za 21. stoljeće.

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...