SVE SE MIJENJA IZ TEMELJA: Svi automobili proizvedeni u EU uskoro neće smjeti imati veću potrošnju goriva od…

Spremaju se velike promjene ne tržištu Europske unije i sigurno je da će se prosječni vozni park, odnosno zastupljenost automobila sa motorima s unutrašnjim sagorijevanjem i električnih automobila te plug-in hibrida, značajno promijeniti.

  • Auto

  • 18. Sep. 2020  18. Sep. 2020

  • 0

Prema novim idejama Europske komisije, emisije ugljendioksida automobila po kilometru morale bi pasti za 50 posto od 2021. do 2030. godine, a ne za 37,5 posto, kako je prethodno planirano.

Mnogo je više plug-in hibrida i električnih automobila u proizvodnji, koji emitiraju malo ili nimalo ugljendioksida u vožnji. Godine 2030. prosječna potrošnja novih automobila trebala bi biti oko dva litra goriva na 100 kilometara ili, u prosjeku, 45 g/km ugljendioksida. Naravno da je to nemoguće postići s automobilima opremljenim klasičnim motorima i već sad se grade kalkulacije da će u ukupnoj prodaji novih automobila električna vozila 2030. godine činiti 50 posto.

Dobra vijest za kupce je da se očekuje da će prosječni električni automobil koštati kao benzinski ili dizelski modeli negdje oko 2025. godine, a sve zbog pada cijene baterija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...