BISERA TURKOVIĆ ODBRUSILA DODIKU: "Svoje stavove obrazloži evropskim zvaničnicima...."

"Obzirom da je gospodin Dodik, kao jedini zvaničnik u regionu, čestitao predsjedniku Bjelorusije pobjedu na izborima, kasnije je uslijedilo problematiziranje i ovog pitanja....

  • Politika

  • 18. Sep. 2020  

  • 0

Na optužbe člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika odgovorila je ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković. Ministrica Turković kaže kako potpuno odbacuje optužbe o kršenju Ustava Bosne i Hercegovine, koje je iznio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a koji je posljednja osoba u ovoj zemlji koja nekome ima pravo prigovarati da krši ustav i zakone.
"Bespotrebno problematizirajući pridruživanje naše zemlje u borbi protiv cyber kriminala, gospodin Dodik treba da zna da se radi o principima koje je ranije usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i kojima se rukovodi Ministarstvo vanjskih poslova. Jasno je da Predsjedništvo vodi vanjsku politiku, ali isto tako, treba biti jasno da je Predsjedništvo u ranijem periodu prenijelo obaveze na Ministarstvo, koje slijedi ranije utvrđene principe. Ukoliko član Predsjedništva Dodik misli da naša zemlja treba mijenjati neke stavove i poglede u vanjskoj politici, to mora usaglasiti sa druga dva člana Predsjedništva", kazala je ona.

Sličnu primjedbu je Dodik imao i kada se Bosna i Hercegovina, slijedeći vanjsku politiku Evropske unije, pridružila deklaraciji o predsjedničkim izborima u Bjelorusiji, dodala je ona.

"Obzirom da je gospodin Dodik, kao jedini zvaničnik u regionu, čestitao predsjedniku Bjelorusije pobjedu na izborima, kasnije je uslijedilo problematiziranje i ovog pitanja. Dakle, i u ovom slučaju, prateći ranije usvojene principe Predsjedništva, Ministarstvo se pridružilo stavu Evropske unije. Ukoliko Dodik danas misli drugačije i protivi se politici Evropske unije, što nagovještava ozbiljno skretanje sa evropskog puta, on svoje stavove treba obrazložiti evropskim zvaničnicima, a prije svega građanima naše zemlje", navodi ona.

Nastavlja kako su neprihvatljive optužbe da ona ruši odnose unutar Bosne i Hercegovinem upravo gospodin Dodik, svojim najavama da će od šefova DKP-a tražiti da rade u interesu samo jednog naroda, te višegodišnjim konstantnim pozivima na podjelu zemlje, negiranjem pravosnažnih sudskih presuda i genocida, negativnim odnosom prema predstavnicima međunarodne zajednice, doprinosi narušavanju odnosa unutar Bosne i Hercegovine.

"Politikom koju provodi i konstantnim izazivanjem nesigurnosti, ovaj zvaničnik je u dijelu Bosne i Hercegovine gdje ima apsolutnu vlast, otjerao skoro sve potencijalne investitore, te stvorio ambijent u kojem građani imaju najniže plate i penzije u Evropi", zaključila je ona.

Milorad Dodik se jučer osvrnuo na rad ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković za koju je kazao da je neovlašteno bez traženja saglasnosti što je bila obavezna, izignorisala Predsjedništvo i dala saglasnost da putem Savjeta Evrope se BiH pridružuje borbi protiv cyber kriminala.

"Krši Ustav i uspostavlja neke nove prakse. Mi kao Srbi imamo značajan broj u DKP-ima i ukoliko se ne vrati odlučivanje u Predsjedništvo koje je jedino nadležno za vanjsku politiku imat će tu igru. Onda će 16 šefova u DKP-ima iz reda srpskog naroda početi ponašati u skladu s interesima srpskog naroda. Bisera Turković mislim da najviše doprinosi rušenju odnosa u BiH i to je politika SDA", kazao je on.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...