KNEZOVIĆ NAJAVLJUJE FORMIRANJE TREĆEG ENTITETA: "Komšić je uspio pomiriti ljevicu i desnicu u Hrvatskoj, a pomoći će nam napraviti i hrvatsku federalnu jedinicu..."

"Strategija će uskoro biti dostupna i predsjedniku i premijeru, a vjerujem u njihovu spremnost da strategiji posvete vrijeme kako bi informirano donosili hrabre političke odluke”, zaključio je Knezović.

  • Mini market

  • 19. Sep. 2020  19. Sep. 2020

  • 6

Cjelokupnu situaciju i trzavice koje je izazvala Dodikova posjeta Zagrebu, za portal Direktno komentirao je Marijan Knezović, politički analitičar i samozvani aktivist za prava Hrvata u BiH.

“Zoran Milanović nastavio je politiku čvrste podrške Hrvatima u BiH. Time je nastavio državničke trendove koje je sam započeo, a jedan od njih je upravo izdizanje teme Hrvata u BiH iznad jedne stranke, zajednice ili opcije, a sve u svrhu ostvarivanja osnovnih ljudskih prava za jedini narod u Europi koji u svojoj državi ne može birati vlastite političke predstavnike”, rekao je Knezović.

“Nepozivanjem Željka Komšića na ikakve sastanke i razgovore Milanović je još jednom pokazao odlučnost zbog čega me uopće ne čude reakcije iz Sarajeva. Kako ih i ne bi bilo kada je Milanović jednim potezom pokazao kako je Komšić, koji tako silno želi biti važan i politički prihvaćen dok uzurpira tuđe pozicije, zapravo predsjednik ničega i nikoga, odnosno potrošna marioneta velikobošnjačkog nacionalizma”, dodao je.

Komšić je uspio ujediniti hrvatsku ljevicu i desnicu

“To za Komšića predstavlja hladan tuš, pogotovo nakon što se godinama navikavao na ‘wellnes-spa tretman’ koji je imao kod Mesića, Josipovića i sličnih, koji su ga godinama tetošili u ‘bratskom’ duhu antihrvatstva. Komšić je nebitan već u susjednoj Hrvatskoj, a za druge zemlje još je nebitniji.

No, itekako je bitan kao simbol obespravljivanja Hrvata i držim kako treba zahvaliti gospodinu Komšiću što hrvatski narod jača u složnosti i borbi za osnovna ljudska i politička prava. S ovakvim zajedništvom, koje nastaje kao reakcija na otimanje osnovnih prava, puno ćemo se lakše izboriti za vlastitu federalnu jedinicu unutar BiH, i to u teritorijalnim okvirima u kojima je bila i Hrvatska republika Herceg-Bosna. Koliko je Komšić napravio, dovoljno govori činjenica da je uspio pomiriti hrvatsku desnicu i ljevicu kada se radi o zaštiti Hrvata u BiH. Hvala mu, ta pomoć je uistinu neprocjenjiva”, poručio je Knezović.

‘Dodik je legitimno izabran predstavnik srpskog naroda’

"Hrvati u BiH su konstitutivan narod, ali iz toga ne proizlaze nikakva prava. Naime, Daytonskim sporazumom utvrđeno je da, iako postoje tri konstitutivna naroda, samo jedan je dobio svoju teritorijalnu autonomiju, a to je Republika Srpska, u kojoj gotovo da i nema Hrvata. Hrvati su “zapeli” u Federaciji s puno brojnijim Bošnjacima. Istim tim sporazumom Hrvatska ima dužnost i obvezu brinuti se o Hrvatima u BiH.

Razgovor s Miloradom Dodikom je potreban. On je legitimno i legalno izabran predstavnik jednog od tri konstitutivna naroda. Ukoliko može pomoći i Hrvatima kao konstitutivnom narodu u biranju svojih političkih predstavnika, a po svemu sudeći može, on nam mora biti politički sugovornik. Države se ne vode recikliranjem emocija i trauma, već konkretnim zauzimanjem za političke ciljeve. To znači da često morate pregovarati s ljudima koji su inače na suprotnim stranama”, rekao je Knezović.

Objasnio je i zašto Hrvati u BiH surađuju s Dodikom.

“Kad se radi o predstavnicima Srba u BiH, naravno da Hrvati radije pregovaraju i surađuju s Dodikom nego sa SDS-om, odnosno sa strankom Radovana Karadžića koja baštini neočetništvo, dok na štetu Hrvata surađuje s bošnjačkim političkim estradnjacima.

Oni koji su protiv suradnje s Dodikom, očito nikad nisu razumjeli političku viziju, a ni pragmatiku koju je imao predsjednik Franjo Tuđman, koji nije odbacivao sugovornike kad se radi o hrvatskim nacionalnim interesima. Samo takva politika daje rezultate, a ono što rade predsjednik Milanović, kao i premijer Andrej Plenković, ulijeva ozbiljno povjerenje u to da se stvari kreću nabolje. Čak i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman šalje preciznije i konkretnije poruke nego što je to činila njegova prethodnica Marija Pejčinović-Burić”, objasnio je.

‘Odnos Hrvatske prema BiH nije sjajan, ali postoji pozitivan trend’

“Krivo bi bilo misliti kako je trenutno odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH sjajan, itekako se može i mora dodatno mijenjati ka konkretnosti, ali procesi koji se u zadnje vrijeme odvijaju od strane Vlade i predsjednika države, ipak govore o pozitivnom trendu i jačanju ozbiljne politike”, rekao je.

“U tom kontekstu, neizmjerno su korisne nove strategije obrazovanih i proaktivnih Hrvata iz BiH, a jedna od njih je i ona o novom odnosu vanjske politike RH prema BiH koju je izradio Valentino Grbavac, sjajan poznavatelj prilika u BiH i čovjek sa snažnim diplomatskim kontaktima u SAD-u i svijetu, koji već godinama aktivno promiče istinu o obespravljenosti hrvatskog naroda u BiH.

Strategija će uskoro biti dostupna i predsjedniku i premijeru, a vjerujem u njihovu spremnost da strategiji posvete vrijeme kako bi informirano donosili hrabre političke odluke”, zaključio je Knezović za Direktno.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...