ČOVIĆ JE SVE DO SADA MUDRO ŠUTIO: "Posjeta Milorada Dodika Zagrebu je dobrodošla i može pomoći da..."

"Posjeta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu dobrodošla je budući da se Hrvatska snažno zalaže da BiH dobije evropske perspektive s obzirom na podijeljenost koja snažno dominira zbog pokušaja stvaranja unitarne i centralističke države", smatra lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

  • Politika

  • 19. Sep. 2020  19. Sep. 2020

  • 6

Čović je istakao kako je u Dejtonu "dogovoreno nešto dijametralno suprotno i da Dodik na to upozorava".

"U tome je korijen nesnošljivosti između političkog Sarajeva i njega. Siguran sam da razgovori s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem mogu postići dobre rezultate da se čuje glas predstavnika srpskog naroda u BiH, bez obzira na to ko to bio", rekao je Čović za "Večernji list", izdanje za BiH.

Lider HDZ-a BiH smatra da je neophodno nastaviti razgovore ovim intenzitetom da bi se društvo u BiH organizovalo na tragu onoga što je u Aneksu 4 Dejtona definisano - da se obezbijedi "legitimno predstavljanje na svim nivoima".

"Danas u Predsjedništvu BiH imamo dva predstavnika bošnjačkog naroda i jednog srpskog. To je put koji se mora ubrzano mijenjati, a nikako prešutjeti. S te strane, posjeta Dodika Zagrebu je dobrodošla i može pomoći da se bolje razumijemo i nadilazimo probleme", dodao je Čović.

On je naglasio je da imao više susreta sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, ali da ni izbliza ne privlače toliku pažnju kao sastanci sa Dodikom, što se ogleda medijskim istupima u Sarajevu, jer se "želi dati posebna dimenzija toj mitomaniji".

"S Dodikom razgovaram o svim temama koje se tiču života i funkcionisanja BiH, te vlasti. U dvadesetak godina, koliko sarađujemo, nismo razgovarali o Bošnjacima, a da oni nisu bili prisutni na sastancima. I dalje ću nastojati održati profesionalan i korektan odnos s Dodikom, kao i s Izebtegovićem, Radončićem i drugima", napomenuo je Čović.

On smatra da će ubrzo na sto biti potrebno staviti raspravu o kandidatskom statusu BiH što će podrazumijevati i izmjene Ustava, odnosno Dejtonskog sporazuma, te dodao da će o tome u kojem obimu odlučivati, prije svega, predstavnici konstitutivnih naroda u BiH.

"Treba očekivati da će u tome biti prisutna i podrška međunarodnih institucija. Uvjeren sam da se pozicija tri naroda ne može uništiti ni dotaknuti, ne može se eliminisati iz institucija. Svi koji pokušavaju na takav način djelovati treba da znaju da time ukidaju BiH, a ja u tome ne želim biti sagorovnik", naglasio je Čović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...