ŠEŠIĆ OTKRIO KATASTROFALNE BROJKE: U Republici Srpskoj nema više od 850.000 stanovnika, od rata bh. entitet je napustilo...

"Postoji realna bojazan da trenutno u Republici Srpskoj nema više od 850 hiljada stanovnika“, konstatovao je poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Davor Šešić.

  • Društvo

  • 20. Sep. 2020  

  • 1

"Republici Srpskoj prijeti demografska katastrofa ukoliko se nastavi ovakav trend odlaska stanovništva, praćen trenutnim nivoom fertiliteta. Nakon rata do popisa 2013. godine, RS je napustilo 330.000 ljudi, a nakon popisa, procjene su za još dodatno 125.000. Taj trend se i danas nažalost ne smanjuje. Zabrinjava struktura ljudi koji odlaze, jer je to uglavnom mlado i radno-sposobno stanovništvo u punoj reproduktivnoj snazi", kazao je Šešić povodom sve većeg odlaska stanovništva iz ovog bh. entiteta te naveo da je aktuelna vlast nesposobna da se uhvati u koštac sa ovim problemom.

Šešić je naglasio da je demografski alarm upaljen i da je krajnje vrijeme za adekvatne demografske mjere nadležnih.

"Čija imena treba staviti na transparente u ovom slučaju, da im se građani zahvale što su ih otjerali u ovolikom broju", upitao je Šešić!?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...