SLOVENSKA PARLAMENTARKA FAJON OSRAMOTILA SRBIJANSKE POLITIČARE: "To nije naša kultura u Sloveniji da tako lično napadamo političare"

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je da izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije sigurno da neće biti mnogo pozitivan.

  • Regija

  • 20. Sep. 2020  

  • 0

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je da izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije sigurno da neće biti mnogo pozitivan.

Već smo imali „non-paper“ u kojem su poglavlja 23 i 24 predstavljeni kao poteškoće. Ne očekujem da će biti velike razlike do izvještaja koji će biti objavljen sljedećeg mjeseca. To su značajne kritike i sigurno je da Srbija mora da uradi mnogo posla kako bi bila spremna za EU, rekla je Fajon u emisiji „EWB Screening“ portala European Western Balkans (EWB).

Na pitanje kako se osjeća kada čuje kritike na svoj račun koje dolaze iz Beograda i koje često idu u ličnom smjeru, nakon što kritikuje stanje u Srbiji, ona je odgovorila da su kritike na lični račun nešto na šta nije navikla u Sloveniji.

„To nije naša kultura u Sloveniji da tako lično napadamo političare. Ali vjerovatno treba da se naviknem na to da je i politička atmosfera i kultura dijaloga u Srbiji drugačija. Žao mi je što se, svaki put kad kritikujem situaciju u Srbiji, odmah se oglase svi – predsjednik, premijerka, ministar odbrane ili predsjednica Skupštine“, istakla je Fajon.

Ona je dodala da, kao evropska parlamentarka, želi da pruži podršku Srbiji i građanima na putu ka Evropskoj uniji i da radi sve što je moguće na tom planu.

„Vjerovatno je najlakše naći nekoga ko je poznat kao ličnost, predstavlja neki simbol svih grešaka. Mislim da često imam osećaj da vlast koristi mene kao neki simbol opozicije. Još jednom, moj posao kao evropska parlamentarka je da se brinem za podršku Srbije na putu ka EU. Nisu to lični napadi na mene, ja sam u politici već navikla da političari često koriste napade za svoje vlastite političke poene. To je vjerovatno atmosfera koja je bila posebno izražena prije izbora“, navela je Fajon.

(SB / Danas.rs)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...