PREDIZBORNE NAPETOSTI: Biden stao na crtu Trumpu, zahtijeva od Senata da ne glasa o...

Takvo bi imenovanje, kada bi ga podupro Senat, zacementiralo broj konzervativne većine u Vrhovnom sudu na šest prema tri.

  • Svijet

  • 21. Sep. 2020  21. Sep. 2020

  • 0

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden zatražio je u nedjelju od Senata, kojim dominiraju republikanci, da ne glasa o kandidatu za Vrhovni sud prije predsjedničkih izbora, nazvavši plan aktuelnog predsjednika i svog protukandidata Donalda Trumpa izrazom "sirove političke moći."

Namjera predsjednika Trumpa da na mjesto Ruth Bader Ginsburg, koja je umrla u petak, imenuje drugu osobu prije izbora 3. novembra je "naprosto provođenje sirove političke moći", rekao je Biden u govori u Philadelphiji. 

Takvo bi imenovanje, kada bi ga podupro Senat, zacementiralo broj konzervativne većine u Vrhovnom sudu na šest prema tri, što bi decenijama moglo utjecati na američke zakone i život. Imenovanja u Vrhovni sud su doživotna.

Biden je rekao da bi on, ako pobijedi na izborima 3. novembra, morao imati šansu nominirati novog suca Vrhovnog suda.

Ponovio je da bi nominirao Afroamerikanku kada bi imao priliku, što bi bilo prvi put u Vrhovnom sudu SAD-a.

Ranije u nedjelju još jedna republikanska senatorica Lisa Murkowski izjavila je da neće glasati za imenovanje suca Vrhovnog suda Sjedinjenih Država prije predsjedničkih izbora 3. novembra. Time je postala druga republikanska senatorica od ukupno njih 53 od 100 mjesta u Senatu koja je javno izrazila neslaganje s Trumpovom namjerom.

Senatorica Susan Collins iz Mainea u subotu je imala sličnu izjavu.

Trump je u subotu rekao da će sljedeće sedmice objaviti nominacije za upražnjenu poziciju Ruth Bader Ginsburg.

Većina Amerikanaca kaže da treba sačekati sa zamjenom sutkinje Ginsburg.

Većina Amerikanaca, uključujući i mnoge republikance, želi da nasljednika Ruth Bader Ginsburg u Vrhovnom sudu SAD-a odredi pobjednik predsjedničkih izbora u novembru, po anketi objavljenoj u nedjelju koju je za Reuters provela agencija Ipsos. 

Anketa provedena na nivou cijele države 19. i 20. septembtra, nakon što je objavljena smrt sutkinje Ginsburg, sugerira da se mnogi Amerikanci ne slažu sa planom predsjednika Donalda Trumpa.

Ispitivanje je utvrdilo da se 62 posto Amerikanaca slaže da mjesto u Vrhovnom sudu treba popuniti pobjednik izbora 3. novembra na kojima su suprotstavljeni Trump i Biden. Tako ne misli 23 posto ispitanih, a ostatak nije siguran.  

S odgodom imenovanja za poslije izbora slaže se 80 posto demokrata i 50 posto republikanaca.  

Za potvrdu imenovanja Trumpu je potrebna podrška Senata, u kojem većinu od 53 naprema 47 imaju republikanci.

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell najavio je da će Senat o imenovanju glasati u sedmicama prije isteka Trumpovog mandata.

Demokrati su još bijesni zbog izbjegavanja Senata, koji je pod kontrolom republikanaca, da 2016. potvrdi imenovanje Merricka Garlanda, kojeg je predložio tadašnji predsjednik Barack Obama nakon što je konzervativni sudac Antonin Scalia umro deset mjeseci prije izbora.

McConnell je tada govorio da Senat u izbornoj godini ne bi trebao potvrđivati suce Vrhovnog suda, ali u međuvremenu je očito promijenio mišljenje i najavio da će podržati Trumpovog kandidata. 

"Nominacija Trumpovog kandidata dobit će podršku američkog Senata", rekao je McConnell. 

Anketa Reuters/Ipsosa provedena je online na uzorku od 1.006 punoljetnih Amerikanaca iz cijelog SAD-a, od kojih su 463 demokrati, a 374 republikanci, sa marginom greške od četiri posto. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...