VIDITE LI NARANDŽASTO SVJETLO NA EKRANU MOBITELA?: Možda vas neko posmatra!

Najnovija verzija operativnog sistema kompanije Apple, iOS 14, ima za cilj da stane na kraj prisluškivanju i korišćenju kamere i mikrofona vašeg telefona bez dozvole.

  • HiTec

  • 21. Sep. 2020  

  • 1

Zbog toga, iOS 14 ima opciju koja korisnicima omogućuje da vide kada je uključen njihov mikrofon ili kamera. Korisnici će to od sada videti pomoću narandžaste tačke u gornjem desnom uglu ekrana, a koristeći Control Center moguće je da se provjeri koja aplikacija trenutno koristi mikrofon ili kameru.

Ukoliko ne želite da neka aplikacija koristi podatke prikupljene na ovaj način, onda bi trebalo da to i onemogućite. Sa druge strane, uvijek možete da obrišete aplikaciju ako ste sumnjičavi, prenosi Index.

Mnogi su zabrinuti zbog ovakvih situacija, zbog toga što tvrde kako im se dešavalo da pričaju o nečemu sa prijateljima, a kasnije im se reklame o tome pojavljuju, što na Facebooku, što na Instagramu.

 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...