NEIZVJESNA SMJENA KANTONALNE VLADE: Sarajevska opozicona "četvorka" prijeti iz prazne puške!?

Iz pouzdanih izvora “Slobodna Bosna” doznala je da čelnici opozicione "četvorke" još nisu osigurali 18 ruku, koliko je potrebno za smjenu aktuelne, ali i za formiranje nove vlade Sarajevskog kantona.

  • Politika

  • 21. Sep. 2020  21. Sep. 2020

  • 3

Već neko vrijeme čelnici opozicione "četvorke" u Sarajevu najavljuju smjenu Vlade Sarajevskog kantona kojom predsjedava Mario Nenadić iz SBB-a. Čelnik SDP-a Nermin Nikšić nedavno je rekao da ima osiguranih 18 ruku za smjenu aktuelne Vlade, a stvarni lider sarajevske opozicione četvorke Elmedin Konaković kazao je da će se procedura za smjenu Vlade pokrenuti u razdoblju od 1. do 10. oktobra.

No, trenutno stanje na terenu ne daje za pravo ni Nikšiću ni Konakoviću. Naime, iz pouzdanih izvora “Slobodna Bosna” je doznala da čelnici opozicione "četvorke" nemaju osiguranih 18 ruku i da još nisu ni kontaktirali ni ubijedili Aljošu Čamparu, zastupnika SDA, na čiji glas računaju, da im se priključi u rušenju aktuelne i formiranju nove Kantonalne vlade. 

Kao što je poznato, opozicija ima 17 zastupnika, a za smjenu je neophodno minimalno 18, što, praktično, znači da je aktuelnu Vladu nemoguće smijeniti bez da neko od zastupnika iz vladajuće većene ne promijeni stranački dres. Istina, zastupnik SDA Aljoša Čampara javno je rekao da bi kod eventualnog odlučivanja o povjerenju aktuelnoj Vladi glasao za njenu smjenu, ali je, isto tako, kazao da ne bi naslijepo podržao formiranje nove vlade koju bi sastavila opoziciona četvorka.

"Čampara je iskusan političar koji zna da svoj glas na neki način kapitalizuje", rekao je prije nekoliko dana kandidat sarajevske "četvorke" za načelnika Općine Centar Srđan Mandić.

Sarajevski portal Klix, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, danas piše kako bi se smjena aktuelne vlade mogla pokrenuti tek nakon lokalnih izbora i da opoziciona četvorka pokušava pridobiti još kojeg poslanika iz reda vladajućih, koji bi bio spreman promijeniti dres. U tom kontekstu spominje se jedan zastupnik Komšićevog DF-a te najmanje tri zastupnika SBB-a Fahrudina Radončića.

"Moramo biti oprezni s SBB-om jer su to partneri koji su samo u jednom trenutku okrenuli leđa i otišli na drugu stranu", rekao je Mandić.

Iz svega navedenog proizilazi jasan zaključak da je smjena aktuelne Vlade krajnje neizvjesna i da opoziciona četvorka trenutno prijeti iz prazne puške.

Opozicionu četvorku ne brine samo to kako će osigurati dovoljan broj ruku za smjenu aktuelne Vlade nego ih još više brine to što u vlastitim redovima imaju nekoliko potencijalnih preletača koji bi lako mogli promijeniti stranu, naravno uz odgovarajuću cijenu,kao što su to i do sada činili.

Sve su prilike da je priča o smjeni Kantonalne vlade lansirana s namjerom da se senzibilizira javnost u Sarajevskom kantonu i stvori utisak kako je opozicija uoči lokalnih izbora u nezadrživom naletu.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...