EMIR SULJAGIĆ, DIREKTOR MEMORIJALNOG CENTRA U POTOČARIMA: "Tužilaštvo BiH već 13 godina sjedi na dokazima protiv Viškovića"

Memorijalni centar Srebrenica (MMC) pozvao je 17. septembra Tužilaštvo BiH da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića zbog njegove uloge u premještanju masovnih grobnica. Memorijalni centar se poziva na iskaz zaštićenog svjedoka na Sudu Bosne i Hercegovine, u predmetu “Josipović i drugi”, koji je dat 2017. godine, a prethodno u istražnom postupku 2007. godine.

  • Društvo

  • 21. Sep. 2020  

  • 1

Kako je objavljeno na twitter nalogu MMC, istragu traže vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je, kako navode iz ove ustanove, na Sudu BiH 2017. godine naveo da mu je "R.V. nudio novac da premješta masovne grobnice".

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica za RSE kaže kako je nedopustivo da neko ko obavlja važnu funkciju, bude opterećen tom vrstom hipoteke, tražeći da se istraži Viškovićeva ratna uloga tokom genocida u Srebrenici.

„Radovan Višković je, prema izjavama svjedoka datim pred Sudom BiH, pod zakletvom i to prema izjavama svjedoka Tužilaštva i prema izjavama svjedoka odbrane u Hagu pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) bio i u Potočarima i u Srebrenici u julu 1995. godine. U najmanje jednom slučaju učestvovao u organizaciji transporta zarobljenika, najvjerovatnije na neko od mjesta zatočenja, odnosno mjesta pogubljenja i učestvovao u takozvanoj operaciji asanacije, odnosno prekopavanja masovnih grobnica i prikrivanja dokaza o genocidu“, kaže Suljagić za RSE.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa da je Posebni odjel za ratne zločine već formirao predmet koji se odnose na više osoba, uključujući i Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske (RS).

“Mi od ranije imamo predmet koji se odnosi na više osoba, između ostalog i na navedenog. Ne možemo davati o istome više detalja, a imamo prijavljenih više od 4.100 osoba u posebnom Odjelu za ratne zločine iz svih krajeva Bosne i Hercegovine”, navedeno je u pisanom odgovoru glasnogovornika Tužilaštva Borisa Grubešića na upit da pojasne o kakvom predmetu se radi.

Radi se o optužnici u predmetu 'Josipović i drugi'. Miodrag Josipović, Branimir Tešić, Dragomir Vasić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić optuženi su za prisilno premještanje, transport i zarobljavanje bošnjačkog stanovništva, a nekima je na teret stavljeno i pogubljenje muškaraca.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić komandant Štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik zvorničkog CJB, Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić komandir Prve čete PJP-a.

Kako ne postoje konkretne informacije o pokretanju istrage protiv premijera Viškovića, Suljagić je kaže, odlučio da pozove građane da se postupak pokrene.

„Pošto je očigledno da Tužilaštvo BiH i glavna tužiteljica već 13 godina sjede na dokazima protiv Radovana Viškovića, mi iz Memorijalnog centra smo odlučili da pozovemo građane i ponudili smo urnek krivične prijave da prijave gospodina Radovana Viškovića“, kaže Suljagić za RSE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...