TAKAV ZLOČIN SE NE PAMTI: Pripadnici Vojske Republike Srpske brutalno su pobili bošnjačke civile, a onda su s njihovim mrtvim tijelima učinili nešto nezamislivo…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 22. Sep. 2020  22. Sep. 2020

  • 3

Naša današnja priča vraća nas u 1992. godinu, u vrijeme kada je na današnji dan počinjen nezapamćen zločin.

Radi se o zločinu počinjenom dana 21./22. septembra 1992. godine, kada su pripadnici VRS-a izvršili napad na selo Novoseoci, te tom prilikom izvršili odvajanje muškaraca od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva. Među ubijenim osobama bilo je i malodobnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 82 godine.

Sve žrtve, osim posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene su, ekshumirane i identificirane nakon rata, te je na posmrtnim ostacima pronađeno čak 178 rana od metaka iz vatrenog oružja.

Nakon počinjenog zločina, minirana je i srušena džamija u Novoseocima, a ostaci džamije odvezeni su na smetljište i bačeni preko tijela ubijenih.

Ovim predmetom je kao osumnjičeni obuhvaćen i Radislav Krstić, osuđen u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) zbog genocida u Srebrenici, a 1992. godine bio je zapovjednik 2. romanijske motorizovane brigade VRS-a, koji će biti ispitan u saradnji s organima Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) i Poljske, gdje izdržava kaznu zatvora.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 16. septembra 2020. godine, po nalogu Tužilaštva BiH, sedam osoba osumnjičenih za ratne zločine na području Novoseoca u općini Sokolac. Uhapšeni su Milan Tupajić, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Sokolac, Radomir Obradović zvani Dragan, nekadašnji komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, i bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) Miladin Gašović, Jadranko Šuka, Željko Gašović te Momir i Branislav Kezunović.

(SB)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...