PIŠI PROPALO: Potop turizma i ugostitelja u Hrvatskoj, vrijednost računa u debelom minusu, ali ni to nije najgore od svega…

Treća septembarska sedmica je sa 2,45 milijardi kuna fiskaliziranog prometa u trgovini, u odnosu na usporedivi lanjski period, bila slabija za 8 posto ili za 230 miliona.

  • Ekonomija

  • 22. Sep. 2020  22. Sep. 2020

  • 0

Po računima koje su za prodane proizvode i usluge izdali svi obveznici fiskalizacije u Hrvatskoj, prošle sedmice je evidentirano nešto više od 3,5 milijarde kuna prometa ili 18 posto manje nego u usporedivoj sedmici prošle godine, piše Poslovni.hr.

Toliko postotno smanjenje bilježi se i za cijelo razdoblje od izbijanja pandemije koronavirusa; u tih nepunih sedam mjeseci vrijednost računa premašila je 100 milijardi kuna ili gotovo 23 milijarde manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Od ukupnog smanjenja, desetak milijardi kuna odnosi se na ugostiteljsko-turističke djelatnosti (pad od 47 posto), a 7,8 milijardi kuna pada u tih sedam mjeseci otpada na trgovinu, što, u odnosu na vrijednost izdanih računa, znači pad od 10 posto (70,3 prema 78,1 milijardi.). Treća septembarska sedmica je sa 2,45 milijardi kuna fiskaliziranog prometa u trgovini, u odnosu na usporedivi lanjski period, bila slabija za 8 posto ili 230 miliona.

Istodobno, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane kroz sistem je evidentiran gotovo upola (-48%) manji sedmični iznos izdanih računa u odnosu na usporedivi lanjski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...