KUPUJETE LI POLOVNE GUME, BUDITE OPREZNI: Stvari vrlo lako mogu završiti tragično…

Smanjiti troškove posjedovanja automobila mnogima je cilj, ali tu treba dobro razmisliti.

  • Auto

  • 22. Sep. 2020  22. Sep. 2020

  • 0

Kod nas se često mogu naći oglasi za prodaju polovnih guma, a takav oblik trgovine u svijetu je popularan. U Velikoj Britaniji istražili su trgovce takozvanih djelimično polovnih guma i došli su do užasnog zaključka: od 129 individualno pregledanih guma, čak je 75 posto ocijenjeno nesigurnima. Udruženje koje je provelo istraživanje "TyreSafe" te je rezultate proglasio tragičnima:

– Kako je moguće da su tri četvrtine polovnih guma u prodaji nesigurne? Gume su jedini dio vozila u kontaktu s cestom i prodavati takve gume vozačima je isto što i dovoditi njihove živote u opasnost – rekao je Stuart Jackson, predsjednik "TyreSafea".

Neki od nas ne mogu sebi priuštiti nove gume, ali ako već kupujete polovne, dobro ih provjerite. Dubina utora u većini europskih zemalja je ograničena na minimalnih 1,6 milimetara, ali već tada su gume mnogo slabijih performansi nego nove s dubinom utora 8 milimetara.

Kad dubina utora padne ispod tri milimetra, poželjno je razmišljati o promjeni guma. Također, ako kupujete polovne gume, dobro provjerite imaju li neka vidljiva oštećenja, koja mogu utjecati na njihove performanse.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...