DUŠKO MARKOVIĆ UZVRAĆA UDARAC: „Kapela na Lovćenu ostaće pusta želja mitropolita Amfilohija…“

Nosilac izborne liste "Odlučno za Crnu Goru - DPS Milo Đukanović" i aktuelni predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti utjecao na pad podrške DPS-a, i to značajno.

  • Regija

  • 22. Sep. 2020  22. Sep. 2020

  • 0

''Demokratska partija socijalista je krenula u to s najboljim namjerama. Od početka smo znali da će SPC biti protiv, jer smo mislili da svaka odgovorna vlast ne treba da teška pitanja ostavlja za naredne vlade ili generacije. Taj zakon je samo ukidao monopol SPC-a, a to je bila inicijalna kapisla za svesrpski atak na Crnu Goru, a to je preraslo u poruku odbrane svetinja, odnosno vraćanja Crne Gore u takozvani srpski svet'', rekao je Marković.

Sve to je SPC stavilo u ulogu ključnog političkog aktera, ona se uključila u izborni proces, smatra Marković.

''Imali smo zaista neviđenu situaciju u savremenom svijetu, a s inostranih adresa Crna Gora je označena kao zemlja koja progoni vjernike. Imali smo punih osam mjeseci litije, dakle jedan neviđeni ambijent, praćen atakom na slobodnu volju građana. Jedino što je bilo demokratski je dan izbora, a odlika tog dana je priznanje DPS-a izbornih rezultata'', kaže Marković.

Marković kaže da su u DPS-u bili zatečeni dešavanjima nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i ponašanjem SPC-a.

''Nažalost, veliki dio građana je povjerovao njihovim tumačenjima'', rekao je Marković za AntenuM.

''U Tivtu smo doživjeli najveći poraz''

On je rekao da je DPS pod stalnim udarom kada je riječ o raznim aferama uoči svakih izbora, podržanih od dijela medija.

''Cilj tih afera je rukovodstvo DPS-a i mi nijesmo uvijek nalazili pravi odgovor na te kampanje. Slažem se da su i te afere u značajnoj mjeri umanjile naš ugled i rejting'', ocijenio je Marković.

Marković je rekao da su u Tivtu doživjeli najveći poraz, jer su tu držali vlast već dugo godina.

''Ne možemo biti zadovoljni onim što smo uradili na lokalnim izborima'', kaže Marković.

''U DPS-u mora biti kadrovskih promjena''

On je rekao da se zalaže da bude kadrovskih promjena u DPS-u.

''Bilo bi neodgovorno da ih ne bude nakon ovih rezultata, koji su ispod naših očekivanja. Kadrovskih promjena mora biti. Ne mislim da je to samo ključno za DPS, mi ćemo sada morati da kao opoziciona stranka definišemo novi pristup. Sada ćemo imati priliku da budemo bliži građanima, da etički principi i moralnost u našem djelovanju bude osnovni kriterijum. Vidjećemo da li ćemo ići prema kongresu, to je paket sveobuhvatnih reformi'', kazao je Marković.

''Đukanović nema namjeru da opstruira rad nove Vlade''

Marković kaže da nova Vlada i predsjednik države Milo Đukanović moraju da sarađuju.

''Đukanović nema namjeru da opstruira rad nove Vlade, a vjerujem da će i ta nova Vlada obezbijediti dobru kohabitaciju sa predsjednikom države'', dodao je Marković.

''Podjela vlasti je definisana Ustavom, i predsjednik države ima snažna ustavna ovlašćenja, on je jedini koji se bira neposredno od strane građana. Njegova moć, inače, ne dolazi samo od funkcije, već od karaktera i sposobnosti tog čovjeka tako da bih savjetovao političke protivnike da ne licitiraju s tim ovlašćenjima'', rekao je Marković.

''Incidenti u Pljevljima logičan slijed poruka iz parlamenta''

On je, odgovarajući na pitanja o napadima na manjine nakon izbora, posebno u Pljevljima, rekao da napadi na predstavnike manjinskih naroda u parlamentu traju u kontinuitetu.

''To što se desilo nakon izbora je samo logičan slijed tih porukla i tog političkog djelovanja'', rekao je Marković.

Dodao je da imaju redovnu komunikaciju sa manjinskim partijama.

''Nema dileme da zajedno ostajemo na zajedničkim opredjeljenjima, nema pomjeranja od njih. Vođstvo tih stranaka je slobodno da odluči da li ući u novu Vladu, mi nemamo pravo niti želimo da na to utičemo'', naveo je Marković.

''Vjerujete li da će se Mandić, Knežević i Milačić odreći Rusije?''

Govoreći o sporazumu tri koalicije, Marković je rekao da na taj čin gleda drugačije od mnogih. 

''Pokušajte da se sjetite da li je sklopljen ijedan novi savez o tome što neće da rade. Obično svi se dogovaraju što će da urade, a ovaj savez je napravio sporazum i promociju od toga što neće da uradi. Neće mijenjati simbole, neće izaći iz NATO-a i neće mijenjati odnos prema Kosovu. Sva ta pitanja izuzev Kosova traže promjene Ustava, a sve to za mene govori o političkoj farsi koja ima za cilj da okupi one koji se razlikuju u programskom smislu. Inače, niko od njih nije glasao za članstvo u NATO-u. Zar vjerujete da će u budućnosti Mandić, Milačić i Knežević se odreći Rusije? Jedina pozitivna stvar je što je potvrđena ispravna politika DPS-a, tome se radujemo, ali ne vjerujem u njihovu iskrenost. Mislim da će spoljnopolitički kurs nove Vlade biti veoma problematičan'', kazao je Marković.

''To pitanje postavite ambasadorima''

On je na pitanje zašto je EU bila pasivna ako je veliki upliv Rusije i Srbije, rekao da na to treba da odgovore ambasadori zemalja Evropske unije.

''To je odlično pitanje koje njima treba postaviti'', rekao je Marković. 

''Kapela na Lovćenu ostaće pusta želja mitropolita Amfilohija''

Marković je rekao da je neozbiljna poruka mitropolita Amfilohija o kapeli na Lovćenu i crkvi na Cetinju.

''Tipično za njega, koji u kontinuitetu unosi nemir među građane. Njegoš i mauzolej nijesu cetinjska stvar, to je pitanje duhovno i istorijsko svakog Crnogorca, to je naša identitetska i kulturna vertikala, to se tiče ne samo Cetinja, već svakog patriote. Ne vjerujem da je uopšte realno da do toga dođe, to će biti pusta želja mitropolita Amfilohija'', dodao je Marković. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...