SKANDALOZNO; DRŽAVNA TUŽITELJICA BILJANA SIMEUNOVIĆ: „Nudili su mi mjesto glavnog tužioca u Bijeljini da odustanem od VSTV-a“

Milan Tegeltija i Gordana Tadić namjeravaju u VSTV instalirati Vedranu Mijović, državnu tužiteljicu i kćerku SNSD-ovog funkcionera Slavka Jovičića Slavuja. Protukandidatkinji Vedrane Mijović nuđena je pozicija glavne tužiteljice u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, a da, zauzvrat, odustane od VSTV-a. Biljana Simeunović o svemu je obavijestila glavnu tužiteljicu BiH i sve tužioce Tužilaštva BiH. Istraga.ba objavljuje pismo tužiteljice Simeunović.

  • Društvo

  • 22. Sep. 2020  22. Sep. 2020

  • 1

Piše: AVDO AVDIĆ

Tužiteljica Tužilaštva BiH Biljana Simeunović obavijestila je u ponedjeljak sve državne tužitelje i glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić da joj je nuđena pozicija glavne tužiteljice u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, a da zauzvrat odustane od kandidature za člana VSTV-a, saznaje Istraga.ba.

Ponudu su joj, navela je u svom dopisu tužiteljica Simeunović, prenijele tri državne tužiteljice. Njihova imena, za sada, nije otkrila.

altfaksimil pisma tužiteljice Biljane Simeunović

„Nadam se da će poslije čitanja ovog dopisa tužiteljica-kurir u prenosu tuđih zamisli i kombinatorike mene i druge kolege upoznati čija je bila osnovna zamisao da mi se ponudi gore navedeno mjesto, a da odustanem od kandidature za člana VSTV-a“, napisala je Simeumnovićeva.

Da pojasnimo, ove sedmice Tužilaštvo BiH bira svog predstavnika u VSTV-u, koji bi trebao naslijediti Jadranku Lokmić Misirača, još uvijek aktualnu potpredsjednicu VSTV-a. Odluku o novom predstavniku Tužilaštva BiH donose svi državni tužioci, i to tajnim glasanjem. Prema žrijebu VSTV-a, Tužilaštvo BiH mora izabrati svog predstavnika koji je srpske nacionalnosti i ženskog spola. Do sada su se za ovu poziciju kandidirale državne tužiteljice Biljana Simeunović, Vedrana Mijović i Violeta Mandić. Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, prema informacijama Istrage, podržavaju Vedranu Mijović, državnu tužiteljicu koja je formirala predmet protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i koja je već ranije podigla optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića. Ukoliko Vedrana Mijović bude izabrana u VSTV, Milan Tegeltija će, ponovo, preuzeti većinu u toj instituciji, s obzirom na to da njegova potpredsjednica i dosadašnja predstavnica Tužilaštva BIH u VSTV-u  Jadranka Lokmić Misirača ne učestvuje u radu zbog bolesti.

Kako bi tužiteljicu Biljanu Simeunović izbacili iz „utrke“ za člana VSTV-a, Tegeltija je, preko svog prijatelja Muhameda Ajanovića, inače dekana Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, na portalu Raport.ba plasirao tekst o tome kako je Biljana Simeunović „kadar SDA“. Istim tekstom podržana je kandidatura tužiteljice Vedrane Mijović, inače kćerke SNSD-ovog zvaničnika Slavka Jovičića Slavuja.

tužiteljica Vedrana Mijović, Tegeltijina favoritkinjatužiteljica Vedrana Mijović, Tegeltijina favoritkinja

Upravo taj tekst nagnao je tužiteljicu Simeunović da u ponedjeljak pošalje mail svim svojim kolegama i glavnoj tužiteljici.

„Poštovane kolege, dostavljam vama i Glavnom tužiocu tekst objavljen na portalu raport.ba radi upoznavanja, a u nadi da će se brzo saznati ko iz Tužilaštva BiH stoji iza ovog teksta kojim se narušava ne samo moj moralni i profesionalni integritet, već integritet kolega pomenutih u istom i samog Tužilaštva BiH“, napisala je Biljana Simeunović.

U tekstu objavljenom na Raportu je navedeno da je Biljana Simeunović bliska predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu koji lobira za nju.

„Što se tiče gospodina Debeveca sa istim sam bliska kao i sa svakim kolegom iz Tužilaštva BiH. Predmet Debevec i rad koleginice Mijović nije nikada bio u sferi moga interesovanja i o predmetima znam onoliko koliko je objavljeno u medijima i iz priča Jadranke Loikmić Misirača, sadašnje članice VSTV-a BiH, a čije se ime u tekstu portala raport.ba ne pominje“, piše tužiteljica Simeunović.

faksimil pisma tužiteljice Simeunovićfaksimil pisma tužiteljice Simeunović

Nadalje, državna tužiteljica Simeunović navodi da joj je „već duže vrijeme poznato kome je, kada i zašto obećano da će biti izabran za člana VSTV-a BiH“, te koje osobe „rade na ostvarenju tog obećanja“.

„Smatram da Tužilaštvo BiH mora imati pravilnik kojim se regulišu postupanja u izboru člana VSTV-a iz reda tužilaca Tužilaštva BiH. To je postupak koji se ne može sprovoditi na osnovu trenutne inspiracije pojedinca ili pojedinaca, bez obzira koju funkciju obavljaju u Tužilaštvu BiH“, piše u dopisu Biljane Simeunović.

Na kraju, državna tužiteljica Simeunović koja se kandidirala za članicu VSTV-a piše o ponudama koje je dobila.

„Nadam se da će poslije čitanja teksta iz portala raport.ba i mog dopisa, tri tužiteljice upoznati ostale kolege čija je namjera da mi se ponudi mjesto Glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, ako odustanem od kandidature za člana VSTV-a BiH, a jedna od tužiteljica i koji je moj odgovor, bar onaj slikoviti“, navela je državna tužiteljica Biljana Simeunović.

Prema informacijama Istrage, pojedini tužitelji Tužilaštva BiH su već reagirali na ovaj mail, te su u odgovoru koji je dostupan svim tužiteljima naveli da u navodima Biljane Simeunović postoje elementi krivičnog djela, te da bi trebalo ispitati ko joj je i u ime koga iz Tužilaštva BiH nudio funkciju u Bijeljini.

Ranije smo objavljivali da  Milan Tegeltija i Gordana Tadić namjeravaju u VSTV-u instalirati tužiteljicu Vedranu Mijović. Kako bi joj olakšali izbor, Tegeltija i drugi su, prema informacijama Istrage, „ubijedili“ tužiteljicu Ivanu Petković da ne lobira za sebe. Međutim, u igri su ostale još Violeta Mandić i Biljana Simeunović. Da bi razbio glasove Biljane Simeunović i time olakšao izbor Vedrane Mijović, u lobiranje se uključio i državni tužilac Dubravko Čampara koji je „ubijedio“ Violetu Mandić da je ona kandidat koji ima šansu. No, posljednih dana toga su postali svjesni i drugi državni tužitelji koji ne podržavaju Vedranu Mijović, pa su se uključili u lobiranje za Biljanu Simeunović. Svjesni opasnosti, Tegeltija i Gordana Tadić su, potom, krenuli u diskreditaciju Biljane Simeunović.

(Istraga)

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...