VUČIĆEV POSLANIK MILOVAN DRECUN OTVORENO PRIJETI: „Ako Komšić i Džaferović nastave po svome, Srbija neće sediti skrštenih ruku, promenit ćemo nacionalnu strategiju…“

O pogledu iz Srbije na događaje u regionu i daljnjoj budućnosti BiH, za “Glas Srpske” govorio je poslanik Vučićeve Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini Srbije Milovan Drecun.

  • Politika

  • 23. Sep. 2020  23. Sep. 2020

  • 32

- Odlukom da na sednici Predsedništva BiH glasaju za nezavisnost Kosova, Komšić i Džaferović otvaraju i pitanje uređenja BiH, odnosno budućeg statusa Republike Srpske. I oni bi to trebalo da znaju. Srbija neće sediti skrštenih ruku, a verujem ni iko u Banjaluci - istaknuo je Drecun.

Na pitanje na šta tačno misli te da li bi tada mogla biti otvorena priča i o nezavisnosti Republike Srpske, Drecun kaže:

- Kao prvo, Srpska neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo kao nezavisnu državu, a kada bi se to i kojim slučajem desilo, i u tom procesu odlučivanja bila preskočena RS, onda bi to imalo nesagledive posledice po ceo region. Tu velikobošnjačku igru Srbija neće prihvatiti niti će dozvoliti da prođe bez odgovarajućih posledica po njih same. Građani Srpske, prema mom mišljenju, ali i svim međunarodnim aktima, imaju pravo da se izjasne gde žele da žive - s kim i u kakvoj zajednici.

Ali dio međunarodne zajednice ne misli tako?

-To pravo vama ne može niko da ospori, jer su Srbi u BiH konstitutivan narod. Ako pogledamo Albance, oni su nacionalna manjina. Stoga se i ne mogu povlačiti paralele između Kosova i Srpske. Zbog svega toga su i veoma rizični, ishitreni i politički neodmereni poslednji potezi pomenutog dvojca Komšić - Džaferović da glasaju za nezavisnost KiM-a. Oni na taj način samo ugrožavaju budućnost BiH. Niko ne treba da ima iluzija u vezi s tim.

Svi oni koji misle da Srbiji treba oteti Kosovo, a onda i eliminisati Republiku Srpsku, u velikoj su zabludi. To su ozbiljne geopolitičke igre i Srbija neće dozvoliti da bilo ko izbriše ili ukine Srpsku, a nastojaće da i svim sredstvima sačuva Kosovo ili pronađe neko kompromisno rešenje. Sve ovo spada u domen geopolitičkih kompenzacija. Ukoliko u Sarajevu nastave s dosadašnjom politikom, Srbija će morati promeniti svoju nacionalnu strategiju. Znači, u tim okolnostima ni pitanje nezavisnosti Republike Srpske ne bi bilo sporno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...