MINISTAR ALIKADIĆ OTVORIO KARTE; EVO ZAŠTO JE ODBIO DA FINANSIRA MUZEJ RATNOG DJETINJSTVA: “Rečeno mi je da ne radim dobro i da neće završiti…”

Alikadić je naveo kako je bio upozoren da će imati medijski linč ukoliko krene u ovakav sistem rješavanja kulture i sporta u Kantonu Sarajevu.

  • Društvo

  • 23. Sep. 2020  23. Sep. 2020

  • 0

Kenan Alikadić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, naveo je u "Danu uživo" na N1 da će slučaj s Jasminkom Halilovićem zbog raspodjele sredstava iz budžeta KS riješiti sudskim putem.

- Nema više nikakve potrebe iznositi činjenjice koje se odnose na moje odluke, odnosno na rad Muzeja. Epilog na sudu će dati najbolju potvrdu da sam ja u pravu. Sve što sam naveo su činjenice - rekao je.

Naveo je kako je bio upozoren da će imati medijski linč ukoliko krene u ovakav sistem rješavanja kulture i sporta u Kantonu Sarajevu.

Medijski linč

- Na početku samog mandata mi je rečeno da ne radim dobro i da neće završiti dobro. Rekao sam da ćemo raditi samo u okviru zakona. Raditi ono što je neophodno da bi se unaprijedila kultura i sport i tako smo postupili. Ovdje je stvar procedure i propisa, a ne onoga kako se to predstavlja - kazao je Alikadić. 

Ko mu je rekao da će uslijediti medijski linč, upitan je.

- Bilo ih je dosta. Među njima je i gospodin Pašović i još neki koji su me posjetili. Neki su bili dobronamjerni, neki zlonamjerni i rekli su da ne treba to javno objavljivati, da ta kultura funkcioniše tako decenijama i da nema potrebe da dođe sada neki sportista koji će to sve javno kazati. A razlozi su finansiranje - ispričao je Alikadić. 

Naveo je da su izjave u medijima potpuno kontradiktorne dokumentima koje je on imao.

- Muzej je isključivo u svojoj aplikaciji rekao da mu ne treba novac za projekte nego samo za plate. Isključivo boldirano crnim slovima - tvrdi Alikadić. 

No, postoji i isječak gdje se ne spominju plate nego jasno iz Muzeja navode za koje projekte im treba. Uglavnom se radi o projektima digitalizacije i dodatne edukacije.

- Oni nisu aplicirali ni sa jednim projektom nego isključivo sa platama - ponovio je.

Zašto je objavio bruto plate?

- Plate su objavljene onako kako su naveli na svom obrascu. Ovdje je stvar propisa i ona se ne može isplaćivat iz budžeta - tvrdi Alikadić. 

Plate iz budžeta

Naveo je da ima dokaz da su sredstva iz budžeta iz prethodne godine koja su im isplaćena, iskoristili za plate.

Kako je poznato, Muzej to negira i kaže da njihove plate finansiraju strani donatori.

- Jasno piše da su njihove plate isplaćene iz budžeta KS, u zadnjoj rubrici desno, čak sam i objavio jedan dio dokumenta - kazao je i dodao: 

- Nije predviđeno nacrtom budžeta 50.000. To su pozicije koje su agregirane. Princip izrade budžeta kaže da se te pozicije agregiraju u jednu poziciji, koja ove godine iznosi četiri miliona, i onda se iz te zajedničke pozicije raspodjeljuje za kompletnu kulturu. To je bilo ranije i promijenio se sami sistem izrade budžeta. I opet ta sredstva kažu da se može dobiti. Ono što su oni dostavili iz prethodne godine, ukazuje da sredstva daju za plate - rekao je. 

Nomad.ba piše o devet organizacija i pojedinaca koji nisu ispunili uslove javnog poziva, koji su bili isprva diskvalificirani pa su onda dobili novac.

Alikadić je naveo da se radi o devet udruženja iz kulture i tri iz sporta.

- Oni nisu u prvom krugu prošli. Radi se o propustu komisije. Neki su dostavljali u mjesecu februaru izvještaje, a poziv se raspiše u aprilu, nakon toga, kad se to zajednički kompletira, oni onda nemaju taj izvještaj. Nisu zadovoljili našom procjenom zato što nemamo kompletnu dokumentaciju na jednom mjestu - kazao je. 

Zašto je pojedinim institucijama dao i više novca nego što je predviđeno, nekima pune iznose, a nekima su pravili rezove, kao što je Jazz Fest.

Finansiranje "Ajvatovice"

- Ja ne znam za te rezove. To je privatni portal koji je naveo totalne neistine. Oni su dobili ono što sam nebrojno puta govorio, finansije u ratama, ne dobijaju potpuni iznos. To što je Jazz festival dobio 10.000, ne znači da je konačan iznos - tvrdi Alikadić. 

Pojasnio je i da je Travničkom muftijstvu dao 10.000 za "Ajvatovicu", jer se taj projekt decenijama finansira.

Govoreći o  Ministarstvu kulture i sporta na čijem je čelu, upitao je "zašto su se sve Bosne ugasile" te da je mišljenja da bi ovo ministarstvo trebalo biti odvojeno.

- Građani zaslužuju da vide šta se krije iza tih kulturnih projekata koji se dešavaju i treba objaviti iz prethodnih godina - istaknuo je. 

Ministra Alikadića optužju da je velika sredstva dao Sarajevo Film Festivalu zbog porodičnih veza direktora tog festivala Mirsada Purivatre i lidera SDA Bakira Izetbegovića.

- To je brend našeg grada. SFF-u smo skratili budžet. Oni su prošle godine imali 254.000 KM iz budžeta KS, a ove godine su dobili 150.000 KM i, ukoliko ne budu pravdali i daju jednu marku za plate, sva će sredstva vratiti u budžet KS - izjavio je Alikadić.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...