OVO JE VEĆ PREVRŠILO SVAKU MJERU: Nova svađa Plenkovića i Milanovića je najozbiljnija do sada, ISPALJUJU RAFALE JEDAN NA DRUGOG

Danas je pak Milanović izjavio da je bijesan, a ne nervozan, kako je za njega rekao Plenković.

  • Regija

  • 23. Sep. 2020  

  • 0

OTKAKO su na pozicijama predsjednika vlade RH i predsjednika RH, stari poznanici iz Ministarstva vanjskih poslova Andrej Plenković i Zoran Milanović imali su nekoliko javnih prepucavanja. Spominjali su se restorani i obitelji, jedan drugom su postavljali dijagnoze emocionalnih stanja i kvalificirali se slabo prikrivenim uvredama, no većinom oko tema koje i nisu bile od nacionalnog značaja.

Stoga je sve to izgledalo kao poluprivatno prepucavanje dvojice gojenaca zagrebačke crvene buržoazije, koji su iz inkubatora na Zrinjevcu došli do najmoćnijih političkih pozicija u državi. Narodski rečeno, Plenković i Milanović su se svađali oko toga čiji je veći.

Konačna svađa predsjednika i premijera o nečemu važnom

Njihova najnovija javna svađa, koja se već nekoliko dana odvija u javnosti, predstavlja nešto drugo. Predsjednik vlade i predsjednik Republike se sada svađaju oko toga kako bi sustav treba funkcionirati kada je riječ o borbi protiv korupcije, ali ta svađa istovremeno i hotimice i nehotice razotkriva kako trenutno taj sustav (ne) funkcionira. 

Naravno, sve to ne može bez uobičajenih verbalnih eskapada Milanovića i Plenkovića, pa tako prvi svaku pametnu rečenicu poprati s još desetak potpuno nepotrebnih, pa i uvredljivih, dok drugi ne odustaje od svoje standardne arogancije i dociranja. Zato je potrebno maknuti u stranu njihove uobičajene retoričke finte, kojih je naciji ionako odavno preko glave, već se usmjeriti na samu srž spora, a to je tko je, kada, što znao u istrazi Uskoka i DORH-a protiv u međuvremenu uhićenog direktora JANAF-a Dragana Kovačevića. Baš je to onaj aspekt ove razgranate afere koji upućuje na hrvatske institucionalne probleme te obuhvaća i odnos izvršne i sudske vlasti, policije i Državnog odvjetništva s vladom, a tu je naravno i tajna služba SOA.

Milanovićev prvi verbalni rafal

Podsjetimo, Milanović je prije četiri dana izjavio da mu nije jasno zašto direktor Janafa Dragan Kovačević i poduzetnik Krešo Petek nisu uhićeni tijekom primopredaje 1,96 milijuna kuna mita, nakon što je policija snimila okolnosti tog događaja. 

"Ne mogu shvatiti da to nije prekinuto u onom trenutku kada je praćenjem ustanovljeno da netko nekome daje dva milijuna kuna. Tu je kraj svake priče, imaš predmet, imaš materijalni dokaz. To je nešto što bi mene zanimalo", izjavio je Milanović u Podgariću upitan za Uskokovu istragu zbog navodnog namještanja poslova tvrtki Elektrocentar Petek ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka. 

"Ako je zaista policija pratila nekoga tko nosi dva milijuna ili 200 tisuća kuna nekome da mu da mito, onda hapsiš istog trena i priča je gotova. Koga su čekali uhvatiti, američkog predsjednika?" upitao je Milanović te dodao da njemu "ova istraga nije jasna".

Milanović tvrdio da je Plenković morao znati za istragu protiv direktora Janafa

To je bio samo početak. Pravi verbalni napalm Milanović je bacio jučer, prozvavši ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i premijera Andreja Plenkovića, rekavši da su znali za sumnje u korumpiranost Dragana Kovačevića, a ipak je potom ponovno izabran za čelnu osobu te tvrtke.

"Od čega štititi predsjednika? Ravnatelj SOA-e nije znao o ovome. Jedino su me mogli obavijestiti ministar unutarnjih poslova i premijer. Je li ministar obavijestio premijera, je li ga obavijestio zašto je istraga trajala još deset mjeseci? Je li ga trebalo imenovati na još jedan mandat pa ga se tražilo da da mandat na raspolaganje", rekao je Milanović novinarima referirajući se na činjenicu da je Kovačević već bio pod prismotrom policije u studenom prošle godine, kada je navodno dobio mito od dva milijuna kuna, da bi ove godine ponovno bio imenovan direktorom Janafa.

"Ministar unutarnjih poslova je morao zaštititi hrvatskog premijera. Pustite predsjednika. Predsjednik ne može smijeniti direktora Janafa. Je li upozorio premijera?" pitao je Milanović.

Dodao je kako o slučaju treba pitati one koji su stvarno nadležni.

"Zašto se nije postupalo i zašto se nije ništa poduzelo tog 11. 11? Onaj tko je sve znao je ministar unutarnjih poslova i premijer", rekao je predsjednik.

Plenković uvjerava da se on ne miješa u rad pravosuđa

Na žestoki odgovor Andreja Plenkovića nije dugo trebalo čekati.

"Jako je znakovita informacija: 'Ja sam bio premijer pa sve znam.' To je znakovito da nije svejedno tko je na čelu vlade. Je li netko tko se zanima, tko želi znati što je u kojoj istrazi. Ja ne želim uopće znati čime se bavi Uskok, policija. To je antikorupcija. to je jako važno, ako je to dosta odgovorio, to je krucijalno da znamo tko se kako ponaša kao predsjednik vlade", rekao je vidno ljutiti Plenković novinarima.

Koja je Božinovićeva uloga u svemu?

Je li znao ministar Božinović, pitali su novinari.

"Ja sam uvjeren da on to nije znao. Zašto bi on to znao kao ministar unutarnjih poslova? Policija radi svoj posao", kazao je Plenković.

Ovdje treba napomenuti da je aktualni ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade Božinović, inače jedan od rijetkih Plenkovićevih intimusa među ministarskim kadrom, poznat po tome da u javnosti tvrdi da on o istragama ništa ne zna kad mu to odgovara, da bi se onda pojavio u toj istoj javnosti kao najavljivač raznih policijskih akcija i istraga, za koje je očito znao. Drugim riječima, Božinović se tu nije pokazao ni dosljednim ni vjerodostojnim. Kad mu odgovara, on za istrage ne zna, a kad mu odgovara, onda zna.

"Možda bi bilo dobro da on (Milanović op. a.) objasni, ako je išao u taj klub, zašto je tako nervozan. Da sam ja kao predsjednik HDZ-a i vlade ovo izgovorio što je on sada izgovorio, sad bismo imali rafalne udare medija, komentatora, svih živih kako se to netko odnosi prema sudstvu, DORH-u, policiji. Rafalne. Imali biste baražnu vatru prema meni. Ovdje to ne čujem. Ne zazivam to nego samo kažem da ne čujem", rekao je jučer Plenković.

Milanović je danas nastavio svađu s Plenkovićem

Danas je pak Milanović izjavio da je bijesan, a ne nervozan, kako je za njega rekao Plenković.

"Mislim, ja sam mu htio pomoći, najiskrenije. Dakle, ja nisam nervozan, ja sam zabrinut. Ovo je užasno ozbiljan skandal, a njega je netko doveo u užasno nezgodnu situaciju tako što ga, očito, sad mi je to potpuno jasno, o tome nisu obavijestili, jer da jesu, nema šanse da bi Kovačevića imenovao na još jedan mandat. Ja mogu misliti o Plenkoviću ovo i ono, i on o meni, ali nema šanse da bi to napravio. Taj čovjek to nije znao... Itekako neke stvari on mora znati, u protivnom u ovoj zemlji nema odgovorne osobe. Tko to treba biti? Policija?" zapitao se Milanović.

Što premijer mora, a što ne smije znati?

Pa nastavio: "Neka se premijer ne pravi naivan da te stvari on ne zna. Što je onda njegova odgovornost? To mu nije rečeno, ima tko mu je to morao reći i upozoriti ga na to, to je njegova obaveza, a naročito do veljače, kad su imenovali tu osobu Kovačevića. Još 10 mjeseci smo čekali, plaćali, da bi se ulovilo gradonačelnike HDZ-a i SDP-a radi 100.000 kuna, a ovdje si imao 2 milijuna kuna. Premijer je čuvar državnih tajni. Nema informiranije osobe u državi od premijera."

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...