KAKAV SUNOVRAT: Elon Musk najavio jeftinije električne automobile pa izgubio 50 milijardi dolara…

Dionica je zatvaranje trgovanja dočekala u minusu od 5,6 posto, a u elektroničkoj trgovini od dodatnih 6,9 posto.

  • Ekonomija

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 0

Tržišna vrijednost američkog proizvođača električnih automobila "Tesle" opala je u utorak za 50 milijardi dolara nakon što je izvršni direktor Elon Musk najavio nove baterije koje bi za tri godine mogle radikalno srezati cijenu automobila. Dionica je zatvaranje trgovanja dočekala u minusu od 5,6 posto, a u elektroničkoj trgovini od dodatnih 6,9 posto.

Investitori su na Muskovom „Danu baterija“ očekivali najavu razvoja baterije koja bi trajala 10 godina i više. Spremali su se i za objavu smanjenja troškova kojim bi električni automobili konačno postali jeftiniji od benzinaca.

Musk ih je razočarao, obećavši da će sljedećih godina novom tehnologijom prepoloviti troškove baterija i konačno proizvesti „povoljan“ električni automobil.

„U tri godine… možemo proizvesti automobil po cijeni od 25.000 dolara, koji će u osnovi biti na nivou usporedivog benzinskog automobila ili možda i nešto bolji“, izjavio je Musk.

Musk tvrdi da će baterije nove generacije biti snažnije, dugotrajnije i upola jeftinije od dosadašnjih. "Osiguravat će pet puta više energije, šest puta više snage i daleko veći domet vožnje", kazao je Musk, dodavši da će puna proizvodnja početi za neke tri godine. Da bi se cijene električnih i konvencionalnih vozila izjednačile, baterijski paketi trebali bi stajati 100 dolara po kilovatsatu (kWh). "Teslini" su prošle godine, prema podacima "Cairn Energy Research Advisorsa", koštali 156 dolara po kilovatsatu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...