ONI SU GARANTOVALI FABRIKU U ZVORNIKU: Nema je više ni na papiru; Gdje su nestali Rusi?

Od prošle godine, kada je ruska kompanija "Gazprom" kupila plac za izgradnju fabrike za gas u Zvorniku, ništa nije urađeno.

  • Ekonomija

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 0

Izgradnja fabrike za gas u Zvorniku, za koju se u „Gas–Resu“ nadaju da će početi u idućoj građevinskoj sezoni, jedna je od novijih (mogućih) direktnih ruskih investicija u Bosni i Hercegovini. Prije toga, treba ponovo potpisati ugovore, prethodnima je istekao rok.

Od prošle godine, kada je ruska kompanija "Gazprom" kupila plac za izgradnju fabrike za gas u Zvorniku, ništa nije urađeno. Ta ruska kompanija planira da u tom gradu napravi postrojenje za gas. Njihova planirana investicija iznosila bi oko 70 miliona eura.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao Ljubo Glamočić, direktor preduzeća „Gas-Res“, koje je još 2017. potpisalo sporazum s "Gazpromom", krajem prošle godine intenzivirali su aktivnosti, "tehničke ekipe su dolazile, snimale stanje, lokacije", ali ih je pandemija koronavirusa usporila u tome.

„Moram priznati, kako je ova pandemija došla, da smo, praktično, malo šta uradili i pomjerili, bilo kakvih aktivnosti da smo imali u ovom periodu. Istini za volju, s obzirom na to da su određeni akti koje smo potpisali, sporazumi o formiranju određenih preduzeća istekli, sad smo u fazi obnavljanja tih sporazuma i dokumenata i čekamo da se stiša ova situacija“, rekao je Glamočić za RSE.

Dva preduzeća, jedno rusko, a jedno bosanskohercegovačko ("Gazprom" i "Gas-Res"), prije tri godine, osim sporazuma, potpisala su i pismo namjere o formiranju zajedničkog preduzeća.

Ruska kompanija "Gazprom" obavezala se da će buduće zvorničko postrojenje služiti za to da gas prelazi iz gasnog u tečno stanje, što bi znatno pojeftinilo njegov transport, piše TVBN.

Kako je objasnio direktor preduzeća „Gas-Res“, prema sporazumu koji je potpisan prije tri godine, obaveza "Gazproma" i njegovih kćerki kompanija je da naprave tačno studiju ekonomske opravdanosti, kroz šta bi bili definisani i troškovi ulaganja. Istaknuo je da bi „Gas-Res“, vjerovatno, učestvovao u finansiranju u nekom manjem procentu.

„Govorilo se o minimalnom učešću, od pet pa do 25 posto, zavisi sve o studiji izvodljivosti i sredstava koje studija bude pokazala da će biti potrebno obezbijediti“, rekao je Glamočić u izjavi za RSE.

Izgradnja fabrike za gas u Zvorniku, za koju se u „Gas–Resu“ nadaju da će početi u idućoj građevinskoj sezoni, jedna je od novijih (mogućih) direktnih ruskih investicija u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...