ETNIČKI LEGITIMITET NA ČOVIĆEV NAČIN: Srbi na listi "stožerne stranke", za jednu kandidatkinju tvrde da je članica SNSD-a

U skladu s ranije utvrđenim kvotama, srpski narod u Mostaru će nakon izbora imati minimalno četiri vijećnika u Gradskom vijeću.

  • Politika

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 3

Legitimno etničko predstavljanje, na kojem insistira Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine, vrlo je nepredvidiv termin. Baš kada javnost nauči da ekskluzivna prava na etnički legitimitet hrvatskog naroda imaju isključivo kadrovi HDZ-a BiH, ta stranka se potrudi da unese konfuziju.

Tako smo, uporedo s insistiranjem na potrebi postojanja etničkog legitimiteta, svjedočili i činjenici da HDZ-ova Zora Dujmović predstavlja srpski narod u Federaciji BiH, uprkos vrlo upitnom postojanju podrške srpskog glasačkog tijela. HDZ-ova nedosljednost je krunisana primjerom Gorana Opsenice, koji je prije dvije godine zaspao kao Hrvat, a probudio se kao Srbin samo kako bi, kao pripadnik tog naroda, dobio mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Međutim, tu nije kraj HDZ-ove specifične i ne naročito dosljedne borbe za etnički legitimitet. Za svoju modificiranu verziju etničkog legitimiteta, prema kojem nehrvati mogu biti legitimni predstavnici ako su članovi te stranke, borit će se i na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru, piše "Faktor".

Na drugom mjestu liste HDZ-a BiH u Gradskoj izbornoj jedinici u Mostaru je Radmila Komadina, dosadašnja savjetnica gradonačelnika Ljube Bešlića i nekadašnja predsjednica Kluba srpskog naroda u Gradskom vijeću Mostara.

Dok je Komadina bila predsjednica Kluba srpskog naroda u Gradskom vijeću, dopredsjedavajuća Gradskog vijeća je bila Slađana Gotovac. I ona će biti na listi HDZ-a BiH, i to na devetom mjestu. Gotovac je bila članica Narodne stranke Radom za boljitak.

Na petom mjestu liste HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostara je Miljana Kovačević, za koju lokalni hercegovački portali pišu da je bila članica mostarskog SNSD-a.

Zbog članice SNSD-a na listi HDZ-a BiH, Srbi iz Mostara optužuju Milorada Dodika da je izigrao dogovor u vezi s koalicijom srpskih stranaka u Mostaru „Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar“. Iako je Dodik najavio da neće praviti predizbornu koaliciju s HDZ-om BiH na predstojećim lokalnim izborima, čini se da šef SNSD-a nije bio baš najiskreniji.

U skladu s ranije utvrđenim kvotama, srpski narod u Mostaru će nakon izbora imati minimalno četiri vijećnika u Gradskom vijeću.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...