SAUDIJSKI PRINC LJUT K'O PUŠKA: "Trump nije pošten posrednik između arapskog svijeta i Izraela, moj otac, bivši kralj bio bi..."

Ističući kako Trump nije pošten posrednik između arapskog svijeta i Izraela, princ Faisal kazao je da bi njegov otac, bivši kralj Faisal bin Abdul Aziz bio razočaran sporazumima koje su potpisali UAE i Bahrein.

  • Svijet

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 1

Bivši šef Saudijske obavještajne službe, princ Turki al-Faisal izjavio je da predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump nije pošten posrednik između arapskog svijeta i Izraela, prenosi Anadolu Agency (AA).

Princ Faisal je u sinoćnjem javljanju iz Džede za američku televiziju CNBC kazao da bi njegov otac, kralj Faisal bin Abdul Aziz bio razočaran sporazumima koje su Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali s Izraelom, i to bez rješenja za pitanje Palestine.

“Moram reći da predsjednik Trump nije bio pošten posrednik. Pa da, mislim da bi bivši kralj bio razočaran”, kazao je princ Faisal.

Saudijski princ, koji je bio šef Al Mukhabarat Al Ammaha, obavještajne agencije Saudijske Arabije, a kasnije ambasador te zemlje u Velikoj Britaniji i SAD-u, istaknuo je dalje da je njegov otac svojevremeno nametnuo naftne sankcije SAD-u kako bi prisilio svjetsku silu da bude iskren posrednik između Izraela i arapskog svijeta.

Kralj Faisal, koji je vladao Saudijskom Arabijom od 1964. do 1975. godine, poznat je po nametanju naftnih sankcija nakon američke odluke da poveća pomoć Izraelu tokom arapsko-izraelskog rata 1973. godine. Iz Bijele kuće nije bilo komentara na izjavu princa Faisala, navodi CNBC.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali su 15. septembra s Izraelom u Bijeloj kući sporazume o normalizaciji odnosa, ignorirajući palestinsko negodovanje. Saudijska Arabija dosad nije javno osudila niti podržala te sporazume.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...