TEŠKA SU VREMENA: Iako je na listi nacionalnih spomenika BiH, prodaje se jedan od simbola Zavidovića

Stečajni upravnik zavidovićke "Krivaje" u stečaju Hamdija Muratović objavio je putem portala Stecaj.ba oglas o prodaji nekretnina i pokretne imovine stečajnog dužnika.

  • Društvo

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 1

Predmet prodaje su nekretnine i pokretna imovina stečajnog dužnika po lotovima kao organizaciono-tehnološka cjelina i pokretnina.

Ono što je najzanimljivije je to što se među navedenim nekretnima nalazi i "Krivajina vila", Kamena kuća i građevinsko zemljište. Početna cijena prodaje je 1.002.643,54 KM bez poreza.

“Krivajina vila” je na prodaju iako je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela Odluku o proglašenju historijske građe Vila (upravna zgrada) "Krivaja" d.o.o. u Zavidovićima nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, piše Zdici.info, prenosi "Faktor".

Vila je prvobitno nastala kao stambena zgrada kompanije "Eissler und Ortlieb", u kojoj je živio direktor Fric Regenštrajf, a danas je upravni objekt IP "Krivaja".

Vila "Krivaja" je sagrađena kao dio kompleksa za eksploataciju drveta i podsjetnik je na ranu epohu industrijalizacije u BiH.

Iako tačan datum izgradnje vile nije poznat, ova zgrada useljena je 1900. godine, a bila je opremljena najsavremenijim vodovodnim i elektroinstalacijama.

Osim vile, na prodaju je i parna lokomotiva Kusače, čija je početna cijena 50.000,00 KM bez PDV.

Parna lokomotiva Kusače proizvedena je 1901. godine u lokomotivskoj fabrici KRAUS COMP. MUNCHEN&LINZ- NJEMAČKA, serijski broj 4379, snage 90 KS.

Prodaja je zakazana za 12. oktobar 2020. godine u 11 sati u Upravnoj zgradi "Vila", a bit će provedena postupkom javnog usmenog nadmetanja.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...