PRIZORI STRAVE I UŽASA: Pogledajte kako izgledaju kupatila u banjalučkoj Klinici za ginekologiju

Fotografije toaleta koje koriste porodilje u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Republike Srpske u Banjoj Luci, a koji izgledaju poput poljskog WC, šokirale su građane.

  • Društvo

  • 24. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 2

S razlogom se postavlja pitanje na koji način se nadležni odnose prema majkama djece za kojom toliko vapi Republika Srpska. Neke od majki koje su se nedavno porodile, kontaktirale su redakciju portala Srpskainfo i poslale fotografije.

Da li je moguće da godinama nema novca da se sporni toaleti dovedu u normalno stanje, a da se istovremeno izdvajaju desetine miliona maraka za parking UKC-a RS-a? Da li je moguće da se pokreću fondacije poput one “Djeca nam se rađala”, a da u isto vrijeme kupatila za porodilje u najvećoj zdravstvenoj ustanovi Republike Srpske izgledaju kao da su najcrnja rupa?

Začepljeni odvodi, zahrđale tuš-kabine, odvaljeni podovi, topla su “dobrodošlica” svim majkama koje svoje potomstvo odluče donijeti na svijet u UKC-u Republike Srpske.

Potresna svjedočenja porodilja o katastrofalnom stanju u Klinici za ginekologiju i akušerstvo otkrivaju da situacija nije katastrofalna samo u toaletima, već i u sobama, odnosno krevetima na kojima leže mlade majke, pazeći da se ne nabodu na žice koje strše iz dotrajalih dušeka!

Iz UKC-a odgovaraju da je kod Evropske investicione banke aplicirano za projekt rekonstrukcije i opremanja Klinike za ginekologiju i akušerstvo i da je taj proces u toku. Smatraju da su kupatila pretežno u zadovoljavajućem stanju i “ispunjavaju osnovne uslove za potrebe pacijenata i osoblja”.

– S obzirom na starost objekta, očekivati je da sanitarni čvorovi nisu novi, ali se radno osoblje UKC-a RS-a trudi da sve bude čisto i u službi pacijenata. Ono što nije poznato javnosti je činjenica da se u objektu nalaze gusane cijevi, koje su stare oko 40 godina, i da nije moguće izvršiti parcijalnu zamjenu tih cijevi savremenim plastičnim cijevima, već je potrebno da se izvrši kompletna zamjena kanalizacionih sistema – naveli su iz UKC-a RS-a.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dodali su i kako su Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS-a prije epidemije podnijeli zahtjev za odobravanje sredstava kako bi se sanirali mokri čvorovi, ali da nisu dobili povratnu informaciju.

Nakon ovakvog odgovora iz UKC-a, obratili smo se i resornom ministarstvu, u kojem kažu da su upoznati sa potrebom radova za sanaciju sanitetskih čvorova objekta Maternitea JZU UKC Republike Srpske i da su opredijeljeni za realizaciju tog projekta.

– Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS je od JZU UKC Republike Srpske zatražilo dodatna dokumenta i informacije. U toku je prikupljanje potrebne dokumentacije, koje je u prethodnom periodu bilo otežano iz objektivnih razloga zbog pandemije koronavirusa – naveli su iz Ministarstva.

Katastrofalno stanje u toaletima za porodilje traje godinama, a u julu 2019. izvršena je i vanredna inspekcijska kontrola u UKC-u RS-a, koja je potvrdila da ima ozbiljnih propusta u toaletima, i to na više klinika.

– Nema toaletnog papira, sapuna i ubrusa za brisanje ruku. Nema sijalica, nema ni rezervnih, pa ih pacijenti moraju kupovati. U Klinici za ginekologiju i akušerstvo toaleti za ležeće pacijente su u neadekvatnom stanju usljed dotrajalosti. Čistoća sanitarija je na zadovoljavajućem nivou – bili su neki od zaključaka sanitarnih inspektora nakon vanredne inspekcijske kontrole u UKC-u prije godinu dana.

S obzirom na to da je od UKC-a tada zatraženo da se navedeni nedostaci otklone, provjerili smo da li je to učinjeno, ali zaključak je i više nego očigledan. Zapravo, onaj najbitniji nedostatak, a to je katastrofalan toalet, uopšte nije otklonjen, jer je za tako nešto, kako su naveli iz Republičkog inspektorata, ostavljen duži rok UKC-u!?

Dušanka Makivić, portparol Republičkog inspektorata, izjavila je da je republički zdravstveni inspektor izvršio ponovnu inspekcijsku kontrolu vezano za izvršenje naložene mjere, koja je odnosi na održavanje higijene u toaletima za pacijente i obezbjeđivanje sredstava za održavanje higijene u njima.

– Tom prilikom je utvrđeno je da je higijena toaleta za pacijente bila na zadovoljavajućem nivou, da je obezbijeđeno vještačko osvjetljenje, kao i sredstva za održavanje lične higijene. S obzirom da u trenutku obavljanja kontrole nije istekao rok za izvršenje druge mjere iz rješenja, kojom je naložena sanacija dotrajalih sanitarnih čvorova, rješenje nije bilo izvršno i konačno, shodno tome, inspektor nije kontrolisao drugu mjeru – zaključili su iz Republičkog inspektorata.

NIJE BILO PAPIRA, SAPUNA, NI SIJALICA

Prilikom kontrole UKC RS u julu prošle godine, republički zdravstveni inspektori zaključili su da toaleti nisu osigurani kontinuiranim snabdjevanjem sredstava za ličnu higijenu, odnosno toaletnim papirom, sapunom i ubrusima za brisanje ruku.

Inspektori su tada naložili da se obezbijedi kontinuirano snabdijevanje sredstvima za održavanje lične higijene pacijenata i vještačko osvjetljenje u svim sanitarnim čvorovima, te da se izvrši sanacija dotrajalih sanitarnih čvorova na više klinika, među kojima je i Klinika za ginekologiju i akušerstvo.

loading...

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...